Vardagsmaten är den jag själv uppskattar stor variation på, det är nämligen den man äter oftast. Kyckling äter vi mycket & gratänger som är så smidigt. Något jag börjat köpa hem allt oftare är kotletter, vilket alla i familjen gillar. Extra smidigt när de tillagas i ugnen också. Denna middag tar max 30 minuter att laga.
Denna gången stekte jag inte kotletterna innan, utan placerade dem bara rätt ner i formen.
5- 6 kotletter
Till såsen:
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fracihe
2 msk oxfond
1 msk krämig balsamico
salt & peppar
Serveras med potatismos:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Skala potatis och skär i mindre bitar, koka upp i saltat vatten. Lägg kotletterna i en ugnsfast form. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull på spisen, låt sjuda upp. Häll såsen över kotletterna och in i ugnen, i cirka 20-25 minuter eller tills de är klara. Beror såklart på tjockleken på kotletterna. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar.
Servera gärna med kokt brysselkål & lingonsylt.
Åh, balsamicosås har jag aldrig provat men det lät ju underbart gott!
Vad är det rör kotletter? Äter inte fläsk, undrar om du kan rekommendera ett alternativ ifall det är fläsk kotletter?
Åh såsen, verkar ju hur god som helst 🙂
Lagade den här rätten till middag idag. Så himla gott!!!
Vad är krämig balsamico? Fungerar det med vanlig på flaska? Mååste bara testa det här receptet!
Ja det är den i plastflaska.
Hej Jenny. Receptet låter kanongott, men blir verkligen kotletterna färdiga på 20-30 min?. Har ngt liknande recept från ngn mattidning. Där ska man dock inte koka grädden o de. Men där ska köttet vara inne i 1 1/2 till 2 timmar. Och den rätten har jag gjort innan. Och det är supergott. Nu vill jag prova ditt recept. Därför jag undrar med tiden. Kram
Mina kotletter var jättetunna, så visst beror det på tjockleken 🙂
Tror du att kottletterna blir mindre hårda och sega om man inte försteker dem? Kottletter är det mysterium jag aldrig lyckats knäcka. Har låtit bli dem i flera år. Köpte i somras. Stekte på dem och kokade dem i sås i 30 min. De var såååå sega. Provade igen häromsistens. Stekte på dem och hade dem i ugnen i en timme. Nu var de inte längre sega men hårda i ytan. Blir det en gång till så gör jag ditt recept och kör dem åtminstone 1 ½ h. De kotletter jag köpt har varit ca en cm tjocka.
Våra kotletter blev inte sega.
Kokar man dem i sås så blir de oftast saftiga.
Lycka till
Hej! Köpte du benfria kotletter? Eller med ben som du skar bort? 🙂
Jag köpte benfria 🙂