Godkväll,
Chokladbollar är gott,oboybollar är godare men de här delicatobollarna var det godaste jag ätit ( i chokladbollsväg ) Receptet fick jag av ännu en gullig bloggläsare. Så tacksamt när ni skickar in tips & recept, tack!
Så där perfekt mjuka och chokladiga utan att smaka så där starkt av kakao.
Det här behöver du till 40 små delicatobollar / alternativ 1 chokladbollstårta:
200 gram rumsvarmt smör
8 dl havregryn
3 dl florsocker
1 nypa salt
2 msk kallt kaffe
2 1/2 msk kakao
1/2 dl oboy
50 gram smält mjölkchoklad
Garnering:
150 gram mjölkchoklad
Kokosflingor eller pärlsocker
Gör så här:
Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämnsmet,
rör ner salt, kaffe, kakao & oboy. Vänd ner havregrynen & chokladen och ställ kallt i 1 timme
Så här ser smeten ut.
Rulla sedan chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla dem sedan i chokladen som du låtit svalna, och sedan även i kokosflingor eller pärlsocker, vilket du tycker är godast.
Förvaras svalt delicatobollarna svalt.
Smeten räcker till en stor chokladbollstårta, eller några chokladbollsbakelser / 40 små delicatorbollar.
Hej hjärtat! Klart vi ska ta en kaffe när du kommer upp, hör av dig dagarna innan så bokar vi tid! ❤️ Åh så mysigt!
Du, en fråga om Delicatobollarna? Det känns som om det är nån smaksättning man vill åt för att det ska smaka just delicatobollar. Vilken kan det vara? I arracsbollar är det ju arrac, men vad har man i delicato tro? Är det också arrac?
Puss & Kram Nina ❤️
Så mysigt!
Flyger upp den 22:a <3
Björnkramar
Hej! Är det rumsvarmt smör då eller man smälter det först?
Rumsvarmt 🙂
Åh vad jag blev sugen på Chokladbollar. Måste testa detta receptet till morgondagens fredagsmys. Barnen kommer att jubla!
Låter supergott! Men undrar…”vänd ner havregrynen och chokladen och ställ kallt”. Menar du då den smälta 50g? Och ska man då sedan smälta choklad igen (150g) och rulla dom i?
50 gram smält choklad ska ner i smeten, resten till att rulla bollarna i.
Så du menar att man ska ha 150g ljus blockchoklad, sen smälta 50g och ha ner i smeten, sen ta resten alltså 100g och smälta och rulla bollarna i sen? Dålig beskrivning…
Hej Ida ,
Vet inte vad det är att missförstå?
50 gram mjölkchoklad till smeten
150 gram till garnering.
Tycker det är tydligt. Står ju 50 g choklad tillsammans med övriga ingredienser till smeten och sen 150 g choklad och kokkosflingor/pärlsocker till garnering. Läser man vela receptet finns inget att misstolka.
Nej sluta kalla chokladbollar för delicatobollar, finns inget som kan jämföra sig med originalet. Delicatobollar är endast de som kommer från delicato!
Jag har gjort de där delicatobollarna och de är verkligen de godaste någonsin!!! 🙂
Har du, Jenny, eller någon annan här receptet på delicatobollens ljusa kusin- havrebollen? Tycker den är snäppet vassare. ?
Jag tycker att denna är den ljusa varianten
🙂
Jaha! Toppen! Havrebollen har ju ett ljusare överdrag än delicatobollen men jag tror inte att det är vit choklad. Har du någon aning om vad det kan vara? ☺
Måste testa dessa, såg väldigt goda ut och delicatobollar är faktiskt bland de godaste!
Alltid spännande att prova nya recept på chokladbollar 🙂
Hej!
Undrar exakt vilken choklad du använde?
Tolkade det som att det skulle va blockchoklad i smeten o sen stod ser rulla i mjölkchoklad. ….alltså typ marabous !
Men i kommentarerna låter det som att du använt en o samma?
hej!
De där bollarna var ju världens godaste! Mkt godare än vanliga chokladbollar.
Men använde du verkligen bara 150g choklad att rulla i? Jag behövde det dubbla…
Tack för en bra blogg!
Min choklad räckte 🙂
men visst är det gott med mycket choklad också
Hej!
Någon som vet om dessa går att frysa? Supertacksam för svar 🙂
Visst gå det bra 🙂
Tack!!?
Hej. Har alltid älskat chokladbollar och dessa var de godaste jag gjort någon gång. Tack!
Underbara som så många av dina recept jag provat.de är du och leila.ha en bra dag anki
<3
Hej! Låter super gott och jag älskar din blogg! ?
men en fråga, när du rullar dem i chokladen och sen i kokosen. Gör du det direkt efter varandra eller låter du chokladen stelna lite på bollen ☺ tack på förhand o tack för en super bra blogg ☺
Med en gång, så att kokosen fastnar 🙂
Ser goda ut!
Du fråga men vist är det 1/2 dl pulver oboy och inte 1/2dl blandad oboy (oboy och mjölk)
😉
det stämmer, bara pulvret.
Hej, jag har aldrig förstått det här med när det står 2 matskedar kallt kaffe. Vad menas med det? Ska jag koka upp vatten och blanda med kaffe? Eller ta snabbkaffe pulver och blanda med vatten? Blir alltid så förvirrad, för ska det vara 2 matskedar av både vatten och kaffe då?
Kram
Ja själva drycken kaffe 🙂
Hej igen, det är jag som frågade om kaffet för ett tag sedan. Jag måste bara fråga en sista gång, så jag inte gör något fel..Det är alltså okej att jag tar 2 matskedar kallt vatten och blandar med snabbkaffepulver 2 matskedar där med? Eller bäst och fråga kanske är hur du gjorde med kaffet? Och när du skriver att efter man gjort smeten ska sätta in den kallt i 1 timme, menar du då frysen eller kylen? Och sist men inte minst, menar du bakchoklad som man ska smälta? Eller vanlig mjölkchoklad? Och hur smälte du den, i mikron eller ovanför vattenbad? Och hur länge låter du den smälta chokladen som är till för garneringen svalna?
Hoppas du svarar och hjälper mig lite med min förvirring så fort som möjligt då jag tänkt göra dessa till helgen haha.. Tack för en bra blogg förresten! Kram M
Undrar om snabbkaffe löser sig i kallt vatten?
Men gillar du inte kaffe, går det lika bra med 2 msk grädde.
Sen ska den stå i kylskåp för att bli lättare att hantera, den är rätt kletig nämligen 🙂
Smält chokladen på det vis du tycker är lättast. Jag smälter oftast i micron. Jag bakar alltid med vanlig choklad / mjölkchoklad. Tycker inte bakchoklad är särskilt gott
Lycka till
Kram Jenny
[…] Det blir ingen dignande kakbuffe men lite smått och gott ska nog gå ner! Jag bakade Delicatobollar igår från Jennys matblogg. Det var jättelätt att göra och det blev verkligen gott. Men om […]
Supergoda”delicato bollar”. Väldigt lik originalet i konsistens och smak. Lite krångligt att rulla dem i chocklad och cocos. Blev kladdigt värre men smaken påverkas ju inte så det gör ju inte så mycket!!
Delicato kan ta det som en komplimang att du kallar dina bollar så för de här är mycket godare! Godaste jag ätit, tack för receptet!
[…] Recetet kommer från Jenny. […]
Tusen tack! Så mkt godare:) Nu äre detta recept som gäller på heltid!
Hej. Vilken choklad använder du? Går det lika bra med blockchoklad? Har ett barn med ägg/nötter allergi
Tacksam för svar 🙂 Med vänlig hälsning, Mari
Man kan använda vilken choklad man vill 🙂
Tack för snabbt svar 🙂
Måste bara fråga en sak… Hur gör du när du ”rullat” bollarna i chokladen ? Det blir väldigt mycket choklad på kokosen, för det är så kletigt. Mina blir absolut inte lika fina som på bilden! Har du något bra tips på hur man ska göra? Mvh Mari
Hey! I just wanted to pass on a ”tip” (which isn’t much of a tip, haha) for people that are trying to cut down on sugar. First of all, this recipe is SO delicious in its original form and tastes so much like the ”real” Delicatoboller, thanks for that! But I am currently trying to be just a little bit healthier so I tried making this with blended oats, coffee, pure cocoa powder, about half of the margarine, and then 2 bananas blended with a small handful of raisins instead of the sugar, and then just rolled them in shredded coconut. They do NOT taste like the originals, of course, but they’re still really tasty :)!
Hej!
En fråga kan ´man ta chokladdryckögonblink pulver istället för oboy?
Jag vet inte… har aldrig provat 🙂
Hej,
Vet du om man kan göra dessa med laktosfritt smör och laktosfri choklad? Vill gärna bjuda på en delicatobollstårta men två av gästerna är laktosintoleranta 🙂
Väldigt bra recept, ska användas på nästa kalas (tillsammans med din silviakaka:). Håller bollarna några dagar i kylskåp?
Hade i liite extra kaffe & lite vaniljsocker 👌👌 kanongoda!