….. med galet god sås, åt vi igår. Receptet fick jag av en gullig bloggläsare för lite sedan & vill tipsa vidare till er. Och vad roligt det var att läsa hur ni tänker kring mat- & bakinläggen på sajten. Jag tänkte såklart inte utesluta något, men kommer sikta på att utöka med ännu mera middagstips. Som sagt, kul att veta hur ni tänker.
Och så börjar vi dagen med ett middagstips:
Jag ändrade lite i receptet. Hade vi bara lagat den till vuxna hade vi tagit 2 tsk sambal oelek som receptet sa, men nu minskade vi till 1 tsk. Och detta blev så gott, ni måste pröva
För 5-6 portioner:
5- 6 benfria kotletter
smör
salt & peppar + lite grillkrydda
Såsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk kinesisk soja
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, hetta upp en stekpanna och bryn kotletterna så att de får vacker färg.
Krydda med lite salt, peppar & grillkrydda.
Lägg kotletterna i en ugnssäker form och värm upp alla ingredienser till såsen i en kastrull.
Låt sjuda upp några minuter och häll sedan över den goda såsen över kotletterna
Ställ in i ugnen i cirka 20- 30 minuter, eller tills kotletterna är klara.
Servera med kokt potatis och lingon, så gott.
Tror även såsen kan vara lika god att ha till kyckling
Smaklig måltid
Fungerar lika bra med fläskfilé och kyckling (både fryst och tinad). Man behöver dock inte försteka men däremot förlänga tiden i ugnen. Supersmidigt! 🙂
Måste bara tipsa såhär i svamptider om att lite stekta kantareller är jättegott i denna såsen!
Jag brukar köra en variant med kyckling och då använda curry, höfta i nån msk. Och då gör jag dem från fryst och använder typ 5 dl grädde och Creamfraise till ca 1,5kg kycklingfile 🙂
Hej! Går det att ha buljong/fond istället när man inte tål soja?
Säkert 🙂 2 msk fond hade jag haft i.
Går det att använda 5 dl creme fraiche och ingen vispgrädde? Eller vad gör grädden för såsen?
Den ger såsen lite mer gräddig smak, crème fraichen är något syrlig. Men det går att göra sås bara på crème fracihe också 🙂
Blir mycket bättre utan att försteka, ca 1.5h i ugnen bara!
Hej! Jag letar efter recept på en tårta till ett ettårs kalas. Har du något bra tips? Gärna lättlagad:)
Kanske denna 🙂
Perfekt! Detta måste lagas till helgen 😀
Halloj.
Brukar göra en annan variant av denna.
8 kotletter (jag använder karré)
2dl grädde
2dl créme fraiche
1dl soya
1 vitlöksklyfta
1tsk sambal oelek
175 grader i 1h.
Inget förarbete mer än att röra ihop såsen. 🙂
Detta är min absoluta favoriträtt och brukar göra den väldigt ofta! Brukar dock ha champinjoner i, plus att jag byter ut kinesisk soja mot japansk. Kan även rekommendera denna sås med fläskfilé, SÅ gott! 🙂
Ett av mina favvorecept och resten av familjen ?. Såsen är så god. Kan äta den med sked. På nätet heter rätten Mallas fläskkotletter.
Kött, potatis, sås och gelé, är såå himla underskattat idag. Finns egentligen inget som slår det om såsen är riktigt god 🙂
Kram Anette
Ser väldigt likt ut det som bakverkochfikastunder la ut här om dagen men med kyckling istället 🙂 Precis vad jag hade tänkt laga till middag idag ^^
Tydligen ett poppis recept 🙂
Jag har fått det av en bloggläsare. Och det verkar ha funnit på nätet i många år.
Kram
Eftersom jag inte äter kött använde jag quornfilé istället och det funkade alldeles utmärkt. Såsen var så god att jag hade kunnat äta den med sugrör. Helt klart en ny favorit 🙂
Ha ha! Läste ” klotter ” i ugn…
// Anna
Hej ! Tänkte ge mig på ditt recept med kotlett i ugn men jag har kotletter med ben, gör det någon skillnad i stektiden då? Eller något annat jag ska tänka på?
//Jenny
Det beror på hur tjocka de är. Provskär så ser du om de är färdiga 🙂
Det här har jag gjort med både kyckling å benfri kotlett i många år men däremot har jag aldrig förstekt köttet, lika gott ändå å lite mindre disk 😉
Jag saltar o pepprar lite på kotletter. Lägger dom i långpanna brevid varandra. Blandar lika delar creme frech o vispgrädde lite soja o smaksättning om man vill. Häll såsen på kotletterna o stek i ugn 150 gr. 1 timme och 30 min. Sköter sig själv och gott.
Ibland lägger jag på riven ost ibland kantareller mm.
Måste kotletterna vara benfria eller är det okej att man har ben med?
Ska prova göra detta recept ikväll, det låter supergott! 🙂
Men såååå gott! Lyxig husmanskost. Såsen är gudomlig, kommer använda den till fler rätter!
Jag brukar täcka botten på ugnsformen med wästerbottensost. Sen kotletter och sås ovanpå. Supersmarrigt?
Det är super gott. Men, varför blir kotletterna så torra ?? Jag kollar alltid innertempen och tar ut dem då innertempen säger ca 65 grader. Vad gör jag för fel ? Har även temp 175 i ugn. 20-25 min.
Har även provat utan att försteka dem och dem blir torra. Men då har jag dem längre typ 1 h.
Underbart recept. Tror att jag är den förste man som skriver här. Men min familj tycker denna rätt är delikat med kyckling, kotlett, ( benfri eller med ben) fläskfilé. Tack Jenny. 💐
Super gott recept 🙂 Funkar det att blanda i ketjap manis i såsen istället för soya? Vet du hur mycket i så fall? Tack för en super bra blogg 🙂 🙏🏻
Det funkar säkert 🙂 men jag har aldrig provat.
Super goda kotletter och grymt gos sås Taclk Jenny
Tips på kött man kan ha som inte är griskött?:) och inte kyckling
Jag har gjort med älgkött en gång vill jag minnas och får också. Går nog bra med vilket kött som helst som inte är alltför segt tänker jag.
Ställde ugnen på varmluft 150 och ställde in allt utan att bryna kotletterna. Lät dem stå inne 1 tim 15 min. Möra och goda.
Har nu gjort rätten. Såsen var riktigt god. En riktig höjdare som kommer att användas i fortsättningen
Kotletterna jag hade var av riktigt god kvalitet, men tyvärr blev de torra och tråkiga. 20 minuter i ugnen är för lång tid om man bryner de först.
Benfria kotletter behöver efter bryning absolut inte mer än 15 minuter i ugnen.
Tror att karré hade blivit saftigare med sitt fett.
Med champinjoner och lite körvel så blir det Wow 😍👌
Ni som använder fläskfilé – försteker ni den?