En kladdkaka som kan serveras till vilken kunglighet som helst.
Galet god och inte speciellt svår att göra heller. Har du inga lingon hemma, går det utmärkt att skippa.
Det här behöver du:
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
170 gram smält smör
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 1/2 dl lingon ( jag hade frysta)
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen / karamelliserade mjölken i smeten. Strö över lingon och fyll på med resten av smeten.
Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter.
Den ska fortfarande vara lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet över natten.
Så här såg den ut innan jag toppade den med lättvispad grädde och
färska bär.
Skär upp och servera på fina fat.
Ät och njut!
Vad gör ni av allt ni bakar? Tror inte ni ger bort allt, tycker ofta du skriver att ni fikar etc. men hur tänker du kring barnens hälsa?
Du skriver att man ska bre ut hälften av smeten. När ska resterande del läggas på?
Den ska hällas på över lingon 🙂
Det låter ju otroligt gott! Jag är ju inte den som är den, och nog har det hänt att jag har sparat lite smet för att med stor njutning äta upp rå, direkt ur bunken, men halva smeten låter mycket? Eller ska man hälla den ovanpå kolakrämen? 🙂
Hej Jenny, en liten undran, ska man inte använda den andra hälften av smeten ovanpå kolasåsen och lingonen?:) eller ska man bara använda halva? Vänlig hälsning Nathalie 🙂
När ska man hälla på andra halvan av smeten?
Men jisses så god den såg ut!! Både sött o lite surt. Den måste jag testa i helgen. Jag har dessutom nyplockade lingon i en hink?
Åh, den här ser så där härligt kladdig ut med kolasåsen! Måste provas!
Hej,
Ser vekligen god ut. Tror du den funkar lika bra med glutenfritt mjöl? Är orutinerad när det gäller det. Förstår om du inte vet, chansar bara…;)
Mvh
Ulrika
Jag har tyvärr ingen aning.
Hej Jenny!
Tror du att den hinner ”stelna” om jag gör den vid 10 och den ska serveras vid 19? Kan man ha den i frysen en liten stund innan för att påskynda?
Kram
Den hinner stelna på de timmarna 🙂
Hej
är det köpt kolasås man anvädner ?
Hej
Det är karamelliserad mjölk, du köper den färdig på burk.
Den är tjockare än vanlig kolasås 🙂
Hej! Den karamelliserade mjölken ska kokas först va?
Med vänlig hälsning, Emmelie 🙂
mmmmmmmmmmmmmmmmm önskar fick smaka
den är den finaste kaldkaka jag sett
[…] Om någon undrar så finns kladdkaka på bilder HÄR […]