Hej igen,
Det blev en tur till mataffären här på förmiddagen, för att handla till veckans middagar samt onsdagens hemmafotografering. Det blir en ny kycklingrätt, en ny skaldjursrätt & så har jag en ny efterrätt jag ska prova. Och igår fick vi Kevin ( Jonathans bror ) & hans kompis här på oväntat besök, så jag slängde ihop en paj till kaffet. Bärpajer är ju väldans smidigt, speciellt om man har fyllt upp frysen med bär nu under hela augustimånad.
Det fick bli en blåbärspaj. Här på bilden innan den har gräddats.
Denna är så smidig, den måste ni prova.
Det här behöver du:
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)
Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.
Severa med glass eller vaniljsås.
Så här gyllene blev pajen efter gräddning. Låt svalna något och
servera sedan med vaniljglass eller krämig marsansås.
Hej Jenny! Har en fråga till dig som är så duktig på att baka. Jag misslyckas alltid med smulpajer, degen flyter liksom ihop i ugnen och blir lite knäckig istället för smulig. Det är ju förstås också gott men jag vill ju ha de där små smulorna! Har du nån aning om vad jag gör för fel? Jag följer recepten till punkt och pricka med mått + gradantal osv… det blir fel vilken ugn jag än använder, har provat tre stycken. Konstigt?! Tack för en superbra blogg!
Detta recept måste jag prova för jag har frysen full med blåbär. Jag hittar ofta många bra recept hos dig som är inspirerande. Tack för superbra blogg. 🙂
Åh! Älskar att baka dina recept, och blåbärspaj är aldrig fel! 🙂
Gjorde denna med hallon igår. Alltså jag och min sambo åt upp mer än halva sen kunde vi inte röra oss!!! Såååååå god! Speciellt med lite kall glass som kyler ner och gör skalet ännu knackigare. Fantastiskt recept 🙂
Denna såg otroligt god ut! Undrar om man kanske kan utesluta eller ersätta potatismjölet med något annat? Sällan man har det hemma
du kan ersätta med maizena
Hej,
Älskar din matblogg 🙂 Vill gärna spara receptet på blåbärspajen men hittar ingen knapp där man kan skicka det till sin mail eller liknande…
Hjälp 🙂
Fick denna hos vänner och jag gillar inte paj alls men denna va gudomligt god
Gjorde denna blåbärspaj idag och gud så god den blev. Serverade med vanilj glass, så gott?
Ska det vara två msk mjöl som sista ingrediens eller mjölk som det står?
Men nu ser jag! Sorry läste fel på första gången det står mjöl! Kan förklara varför min smet blev rinnande! 🙂
Hej! Jag hittade receptet på din knäckiga blåbärspaj och ska göra imorgon men jag har en undran. Ska det vara tinade eller frysa blåbär i formen?
Går bra med vilket som 🙂
Hej
Går pajen att frysa?
Ska ha de till söndag och tänkte förbereda nu!
supergod!!! Andra gången på kort tid jag gör den. Hela familjen bara älskar den!
tips från mej: strö lite solroskärnor över pajen innan du stoppar in den i ugnen, den blir lite extra knaprig!