Härliga soliga tisdag,
Jag har bildredigering och skriva rent recept nu på förmiddagen. Hade hellre suttit på altanen i den ljuvliga höstsolen med en kopp kaffe. Dessvärre är det svårt att jobba med bilderna utomhus med tanke på ljuset. Men men…. Idag blir det barnens favorit till middag: Köttbullar. Vem gillar inte hemmagjorda köttbullar med potatis & sås liksom.
Svårare än så här behöver det inte vara att laga en festmåltid. Husmanskost när den är som bäst.
Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar
Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar
Gör så här:
Rulla och stek dem i mycket smör, tills de är genomstekta. Lägg dem sedan i en annan kastrull/ stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker.
Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.
Servera sedan med kokt potatis, lingon . ( Och kanske andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.
Gott gott!
Gjorde din kålpudding igår! jättegod perfekt husmanskost och bra till matlådan 😉
Å men vad gott det såg ut 🙂
Hej! Jag gör ofta dina recept, men det jag undrar är om köttbullarna blir lika bra utan ströbröd och vätska? Kanske en konstig fråga.
Jag tycker att de blir godare utan, Och lättare att få runda och fina 🙂
Är det bara de tre ingredienserna som man blandar i köttfärsen å bara blandar ihop å sedan gör bollar?
Ja, jag tycker köttbullarna är godare utan ströbrödsblandningen.
De godaste köttbullar jag ätit, och lätta att göra och få fina.??