Om barnen får välja mat så blir det gärna tacos, köttfärsås eller mammas köttbullar, nu är det alltså inte köpeköttbullarna då utan hemlagade 😉
Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar
Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar
Gör så här:
Rulla och stek dem i mycket smör, tills de är genomstekta. Lägg dem sedan i en annan kastrull/ stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker.
Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.
Servera sedan med kokt potatis, lingon och sockerärter. ( Eller andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.
Gott gott!
Smaskens husmankost!! : )
Ska prova din sås nästa gång jag gör köttbullar… får aldrig till just såsen tycker jag :/ Svårt även om det nog egentligen är ganska lätt 😉 //Victoria
Så himla smarrigt. Jag fick alltid köttbullar med stuvade makaroner av min farmor…så en liten nostalgitripp för mig! 🙂
Må så gott fina du!
Har du några recept till påskbuffé ?
Måste tipsa både dig Jenny och alla ni andra om att alltid i nästan alla såser(speciellt gott i brunsås/pepparsås) att ha i en liten klick honung på slutet, sisådär en tesked bara. Det lyfter alla smaker och gör såsen oerhört len. Bryter fint mot sältan i sojan. För övrigt är hemmagjorda köttbullar i brunsås det som ligger på överlägsen förstaplats i min lista över favoriter. Kommer nog alltid att vara!
Kram. Tack för en grym blogg och bra idéer med stor fantasi! 🙂
Tack, måste prova nästa gång. Lite sötma lyfter alla smaker i en sås, en nypa socker , lite gele eller lingonsylt 🙂
Köttbullar måste vara en av de mest underskattade rätterna och ”mammas ”är oftast bäst 🙂 ditt recept skiljer sig en del från det vi använder så det ska jag absolut testa nästa gång 🙂
Går det bra att tillsätta finhackad lök? Eller ska man ändra de andra ingredienserna då?
Provade laga detta nu ikväll och mina pojkar gav betyget att det var ”skit gott”, vi vuxna håller med. Mycket gott och kommer göras fler gånger 🙂
Roligt 😀
Hej, sonens betyg på dessa köttbullar, när jag gjorde dem förra veckan, ”godaste köttbullarna han ätit i hela sitt liv”. Han är snart sjutton är så han har hunnit äta en hel del köttbullar :). Tack för en bra blogg, kram Sylvia
Vad roligt att höra 😀
Hej!
Vad gör man om man inte har soja? kan man skippa det?
PS. din blogg är så himla bra!!
mvh,
mikaella
Jag som aldrig gjort egna köttbullar gjorde det till middag idag efter att ha kollat på detta recept!
Vi hade inte blandfärs hemma, däremot massa älgfärs, så det fick bli det istället. Blandade i finhackad lök också på sambons begäran. Betyget blev ”Du får gärna göra det här varje dag!”.
Tack för inspirationen du sprider med din blogg. Jag känner mig motiverad till att testa på lite nya maträtter och lära mig att laga mat på riktigt nu 🙂
Ska man blanda i 5 msk konc kalvfond i köttbullarna elr späda med vatten? Hjälp!
Man blandar ned 5 msk i smeten, inte med vatten.
Är det inte svårt att steka dem när det inte är något ströbröd i? Jag tänker att dom blir smetiga?