Hej där,
Tänkte kika in med ett smarrigt efterrätt tips till helgen ( kanske den godaste) chokladfondanten någonsin. Jag tror det men då det var första gången i mitt liv jag både bakade & åt denna efterrätt. Och efter att ha kikat på några olika recept så insåg att den behöver en tvist av något extra så jag provade att göra mina med kolakräm & lite salt. Smeten går att förbereda kvällen innan och gräddas dagen efter.
”Chocolate and salted Caramel”
Följ mig gärna på Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg
Det här behöver du till 4 portioner :
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.
Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!
Psst… ni brukar ju tips mig om bra filmer och serier och nu tänkte jag tipsa er som inte vet vad ni ska titta på. Vi har börjat följa serien ”Suits” efter Jonathans jobbarkompis tips- och den är så bra att vi streckkollar på den i flera timmar varje dag… Ha ha … Så missa inte den!
Ha nu en riktigt fin kväll,
Kram
Vad använder du för formar ? Ska verkligen testa detta.:-)
Vad skall man säj, du gör oss tjocka
Oj, detta måste testas i morgon.
Trevlig kväll!
Åhh älskar Suits! Harvey är så cool!
Jag älskar engelska deckare och det finns ju flera väldigt olika med lika bra serier pp netflix i den genre; ripper street, whitechapel och sherlock!
Två nya serier på netflix är också bra; marco polo, orphan black (bara sett två avsnitt men verkar lovande)
Trevlig Helg!
låter super gott! Ska man ska man servera den direkt efter att den varit i ugnen eller kan den stå några timmar innan servering?
Denna ska serveras genast 🙂
Kan man förbereda och hälla upp allt i formarna några timmar innan de ska in i ugnen? 🙂
Ja det tror jag funkar jättebra
Får man fråga vad din man jobbar med:? Kram
Han säljer nybyggda hus ( Smålandsvillan )
Kram
Åh så gott, älskar allt med choklad i. Hur stora formar ska man ha. Gjorde wienersemlorna igår, mycket goda.
Om jag skulle vilja göra denna glutenfri, tror du det funkar om jag bara byter ut vetemjölet mot 3 msk majsstärkelse? MVH Sara
Jag vet inte säkert, men det låter som om det borde funka 🙂
Ta mandelmjöl vettja, det gör alltid jag och det funkar super!
Jobbigt när man måste byta it. Både ägget och mjölet, tror kanske inte det funkar då:(
?
Vad menar du med att chokladen ska smälta under omkörning? Ska den vara ensam eller blandat med de andra ingridienserna;)
Ska det vara 2 ägg + 2 äggulor, dvs totalt 4 äggulor och 2 äggvitor? Det står tvärtom i parentesen på andra raden bland ingredienserna, eller är jag morgontrött och förvirrad? 🙂
Kan man förrsten använda runda fasta (lagom stora) muffinsformer som sitter fast på en metall platta efter varandra❤️
Ah, nu förstår jag, man kan tolka andra raden på två sätt…
Sista fråga nu haha
– ska man bara klicka i mjölken när man har fyllt halva formen eller ska man blanda i de med de andra ingridienserna 🙂 och vad ska man tänka på för att inte misslyckas, jag vill verkligen att utsidan ska vara fast och inte bara rasa ihop 🙁
🙂 Den ska smältas med smöret. Och ja bara klicka ner, inte blanda 🙂
Kan man
Kan man förrsten använda runda fasta (lagom stora) muffinsformer som sitter fast på en metall platta efter varandra❤️
Svara snälla
Kan man förrsten använda runda fasta (lagom stora) muffinsformer som sitter fast på en metall platta efter varandra❤️
Svara snälla! 🙂
Borde funka – lycka till 🙂
Karamelliserad mjölk, är det något man köper färdigt eller gör själv?
Den går att köpa färdig i vissa butiker. Annars kokar man den sötade kondenserade mjölken i 3 timmar,
vad händer om man inte tar med denna mjölk alls..? ?
Går bra även utan 🙂
Hej, undrar om man vill ha denna glutenfri räcker det att att msn byter vetemjölet mot glutenfritt? Med vänlig hälsning, ida 😀
Oooh this looks so tasty.. I wish i’d speak swedish 🙂
Åh vad duktig du är! Du är verkligen en inspiration och ALLT du gör ser sjukt gott ut.
Måste bara fråga!! Vilka formar använder du? Ja älskar fondanter men har aldrig förstått vilka formar man använder till dessa. Väldigt tacksam för svar!
Jag har de här små crème bryleformarna. Klicka här: https://themoveablefeasts.wordpress.com/2013/01/05/classic-creme-brulee/
Funkar det att använda porslinsformar och servera i dessa? Eller måste man ”stjälpa” upp fondanten på en annan tallrik? 🙂
Den ska stjälpas ut för att få rätta looken:-)
ÄLSKAR Suits! Älskar man den kan White Collar vara något. 🙂
Hej! Kan man frysa den karamelliserad mjölken!? Fick kvar jätte mkt å min dotter fyller år om 3 veckor 🙂
Tack för ett supergott och enkelt recept! Jag förberedde och lät stå i kylen tills det var dags för gräddning. Perfekt att förbereda 🙂
Häll i den hackade chokladen i det smälta smöret och rör om de tills chokladen är helt smält! 🙂
Denna måste jag helt klart testa. Tänkte att man kunde lägga en lakritskola typ Kick och lite flingsalt. Vi tittar på Lie to me. En helt underbar serie!!!
Karamelliserade mjölken vart köper du den? Är det den mjölken som man måste koka i 3 tim innan användning?
Hej!
Jag rekommenderar tupperwares silikonformar vid bakningen! Inget som fastnar och kan köras både i ugn och mikro! Vill ni ha ett specialerbjudande av mig på sådana formar så gå med i min grupp på Facebook som heter Tupperware med Kristina Arveng. Om ni inte hittar den, skicka ett pm till mig.
Mvh Kristina Arveng
Hej
Jag är ett barn på 11 år som testade det här,
det blev ju supergott!!!
Var jättebra recept och jag kommer absolut göra om det
Hur många blir det på en sats?
Det står i receptet 🙂
4 st
Det här ska jag göra till mamma idag! Men tänkte byta ut flingsaltet mot lite jordnötter. 🙂 Längtar!
Hej! Går det lika bra att använda mjölkchoklad? ? Tack för en massa goda recept! Gott Nytt År!
Det gör det säkert 😀
Ska den karamelliserade mjölken koka innan eller ska man klicka i den okokad?
Är den karamelliserad så är den färdigkokt 🙂