Goodmorning sunshines,
Söndag igen och jag har knåpat ihop en liten matsedel till nästa vecka – samtidigt som jag slängt i en sockerkaka i ugnen. Får snart besök från lillasyster med familj. För att få den allra godaste gyllengula sockerkakan ska man använda ekologiska ägg från frigående höns. Nu har min syster en hel drös med värphöns hemma hos sig – så jag fick ett tjog med ägg med mig hem igår. Blir en helt fantastisk färg på både sockerkakor & pannkakor när man anväder dessa. Använd så mycket ekologiskt som ni bara kan- det är hemligheten.
Till veckomatsedeln :
Måndag : Laxgryta med kokt potatis
Tisdag : Biffar med chunkypesto
Onsdag : Kyckling & baconpaj
Torsdag : Krämig & smakrik skaldjurssoppa
Fredag Gorgonzolapasta med fläskfile
Osten ger så fin smak till hela grytan att inte någon annan krydda behövs.
Till 5-6 personer :
2 putsade fläskfileer
1/3 finhackad / riven gul lök
salt & peppar
smör
2 1/2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
1/2 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
150 gram gorgonzolaost
Serveras med pasta.
Gör grytan så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Skär upp den putsade fileen i lagom stora bitar – salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, och låt smöret tystna – lägg på fläskfilen och löken samtidigt. Och fräs tills fileerna fått fin färg . Tillsätt grädde, fond, soya och rör ner philadelphiaosten – låt sjuda upp.
Till sist smula ner gorgonzolaosten, och låt smälta innan du servera med god pasta.
Tänk på att osten är smakrik i sig- så jag tycker inte att det behövs något salt eller extra kryddor i denna gryta.
Något gott till kaffet : Frasiga chokladbakelser
Det här behöver du till 4 :
4 smördegsplattor
en bit hackad kvalitets choklad
1 dl nutella
1 ägg
florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ta fram de tinade smördegsplattorna.
Rör ihop cirka en dl med nutella och valfri mängd hackad choklad och fördela ut fyllningen i mitten på plattorna. Rulla ihop och nyp ihop kanterna och lägg skarven ner på bakplåtspappret. Pensla med vispat ägg och ställ in i mitten på ugnen.
Grädda tills de blir gyllene och pudra över florsocker
Serveras helst nygräddade och varma
Härligt med söndag, gick upp tidigt för att stryka och fixa lite inför USA resan. Har precis satt i scones i ugnen, snart go frukost med familjen. Ha en fin söndag, karm kram
Så härligt! Låter helt underbart att planera inför New York!
Kramar
Ekologiskt i all ära MEN om alla bara skulle köpa ekologiskt så finns det inte mat till alla på jorden 2050. Detta är ett faktum. Något som är väl värt att tänka på. Lika så; hur ekologisk är egentligen en tomat från Spanien? Närproducerat, det är det vi måste satsa på.
Tack för en bra blogg, testar många av dina recept 🙂
Hej! Första gången jag kommenterar 🙂 Din blogg inspirerar massor och du har många goda recept. Nu till min fråga gällande de frasiga chokladbakelserna, vad menas med kvalitets choklad? Samt har du något förslag vad man skulle kunna ta istället för nutella? (Är nötallergisk). De ser grymt goda ut, vattnas i munnen 🙂
Ha de gott, hälsningar Linn, Umeå.
Riktig choklad tänker jag – typ Lindts eller marabous ( så du inte köper blockchoklad )
Gjorde pastan till middag igår kväll och den var urgod! Gick hem hos ungarna och litet glas rött till så var söndagkvällen fulländad. Tack gör det! /Emelie
Biffarna med grönsaksröran var en hit, fastän vi inte hade några tomater.
Hej! Chokladbakelserna ser verkligen goda ut. Har du något förslag på alternativ till Nutella, för nötallergiker?
Mmmm…dina recept är såå goda och bloggen inspirerande.