Happy Friday.
Hoppas ni har lite trevliga planer för helgen, om inte annat kanske ni ska baka något gott istället ? Jag tänkte ta och börja packa ner inför stockholmsbesöket alldeles snart- jag flyger imorgonbitti och vill ha koll på att allt kommer med. Hittade en söt skir blus att ha med, plus ett linne , ska se om jag kan fota den innan de åker ner i resväskan.
Detta är morgonens skörd av äppel- kakan bakade jag för ett par veckor sedan. Funderar på att slänga ihop en till, till kvällens fika.
Det här behöver du :
125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 styck citron – dv.s endast det rivna gula skalet
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Garnering:
4- 5 medelstora äppel
Kanel
pärlsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund liten springform med avtagbara kanter, cirka 20 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
Rör matfettet och sockret , rör ner citronskalet och och vaniljsockret Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
När smeten är omblandad, fördela ut smeten i formen. Sär äpplena i tunna skivor och tryck ner i smeten och gör något mönster. Strö över kanel och pärlsocker och ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda i cirka 30 – 35 minuter.
Låt kakan svalna.
Serveras med en klick vaniljvips, grädde eller glass.
Nu har jag bakat flera olika äppelkakor och kokat massa kräm, äppelkräm som tyvärr inte är barnens favorit då.Vad kan jag mer göra med äpplena- kan ni inte komma med lite tips ?
På återseende och fredagskramar !
Äppelmust, låter som en massa jobb – men oj, så gott det är att göra egen must! Endera om du pastoriserar flaskor eller om du fryser in must i pet flaskor och tar upp när du vill ha. Sedan så brukar jag göra påsar med hackade äpplen, så när äppelpaj andan faller på så tar jag ut en påse ur frysen, häller i en form och strör över smul”degen”, enkelt och lätt=bästa som finns 🙂 Trevlig helg!
Vad god den ser ut! Jag brukar alltid göra äppelmos, använder till gröt under vintern. Sen brukar jag alltid torka äpplen i en svamp o frukttork. Gjorde det i ugnen förr men det tar sån tid! Dom äter vi sen som godis när sötsuget faller på 🙂 jättegott!!
Gör äppelmust, jag har ett jätte enkelt recept som är så gott!
5 liter äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natrionbensoat
1 msk citronsyra
Blanda i en hink rör om en gång om dagen i 5 dagar.
ca 1 dl socker.
Färdigt!
Jag brukar koka äpplen i småbitar-tärningar i vatten med lite socker, kanel och sen tillsätta lite potatismjöl. En form av kräm-komfort och sen blanda med risgrynsgröt köpt eller egenkokt. Liknar det med risifrutti.
Äppelmos, fläskstek, sås och potatis kan väl va bland det godaste som finns! 🙂
Apple Chutney! Supergott.
Gjorde efter receptet men hittade ingenstans i texten var mjölken skulle i så den glömde jag 🙁 hoppas den går att äta.
Det står i receptet : Blanda mjöl och bakpulver och rör ner, till sist rör ner mjölken.
🙂 Den går säkert äta iallafall.
Gjorde en väldigt god äppelchutney från rutiga kokboken och ska göra en äppelmarmelad! 🙂
Skiva tunt och torka i ugnen till äpplechips, perfekt snacks/mellis och supergott!
Åh vad gott detta såg ut! Hur fungerar den att ”förvara”? Jag tänkte baka den på torsdag för att ha på fredag, funkar det? 🙂
Hej!
Blir det konstigt om jag gör pajen i en vanlig springform som är ca 24 cm? Tack på förhand!
Grädda den bara kortare tid – så går det bra:)
Jag gjorde denna, men tyckte den fick för skarp smak av citronskalet så jag får lite irriterad hals varje gång jag äter den. Men då vet jag till nästa gång att jag får åtminstone halvera mängden. Gott var det ändå!
Har du provat äppelkladdkaka? Den är grymt god!
http://smaskelismaskens.blogspot.se/2014/09/appelkladdkaka.html
Låter gudomligt, har aldrig prövat- men kanske snart ? 🙂
Kram