Urgoda hembakta bagels med vallmofrön.
Receptet är från den alltid lika duktiga Leila.
Detta här behöver du till ca 12 bagels :
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )
( jag bakade dubbelsats och fick ca 20 bagels )
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk flytande honung
13 1/2 dl vetemjöl special
Vatten till kokning
Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
1 st Uppvispad äggvita
1 dl vallmofrön
Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp med 37 gradigt ( fingervarmt )vatten, salt, honung.
Tillsätt lite mjöl i taget, under omrörning.
Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara ganska hård.
Låt den jäsa i bunken till cirka dubbel storlek under en ren bakduk i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela upp den till ca 10 – 12 delar.
Rulla varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret.
Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas i bageln.
Jäs sedan under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
Mot slutet av jästiden så kan du koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.Lyft upp dem och låt den torka på en ren kökshandduk.
Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över vallmofrön.Grädda till sist bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
* När jag gräddade mina bagels fick jag skruva upp till 200 grader efter halva gräddningstiden, för att få fin färg på dem.
Serveras helst varma och nybakade med smör och god ost, och lite apelsinmarmelad.
Eller med färskost och rökt skinka och lite krispig sallad.
Eller med färskost och rökt skinka och lite krispig sallad.
Detta ska jag göra idag..hittade ett recept med fyllda champinjoner som man grillar var togdom vägen 🙂 tänkte göra dom till helgen..
Det vattnas i munnen! Så gott det ser ut. Kram
Min kommentar försvann visst! :/
Det ser smaskigt ut.
Kramar Mia
Ser super gott ut!
Jag blir alltid hungrig när jag går in på din blogg 😉
Oh my, vad gott med bagels!
Hej! Blir så glad & inspirerad av din härliga blogg:) Då jag har en son som är allergisk mot ägg undrar jag om bagelsen går att pensla med nåt annat än äggvita? Med vänlig hälsning, Malin
Ser smaskens ut, men var hittar du Vallmofrön har letat överallt utan att hitta. Tack för en fantastisk blogg
Bland kryddorna brukar jag köpa vallmofrön i påsar. 🙂
Sockervatten går också bra
Går dom att göra med glutenfritt mjöl??
Kan man jäsa degen i kylen över natten? Isf ska man jäsa igen när man gjort dom innan de ska ner i vattnet?
Efter kokningen, kan man frysa dem och sedan grädda dem allt eftersom man blir sugen på nybakat?