Det är ovanligt tyst i kommentarsfältet, trots att statistiken tuffar på snabbare än vanligt…
Så då tänkte jag passa på att fråga vilket är ditt favoritrecept på kladdkaka kan tänkas vara ?
Detta kanske är mitt med kola, crisptopping och en liten gnutta salt – ni får gärna låna mina recept & matbilder till er blogg om ni länkar tillbaka.
Det här behöver du för att baka kladdkaka :
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
en nypa flingsalt
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )
Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Med sötad kondenserad mjölk kokar du denna karamelliserade kolakräm. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken. Detta moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten i den, och klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering
Tycker Du är FANTASTISK! Å jag räcker upp handen då jag typ aldrig skriver
Tack söta du! Vad bra att du hittat till rätta igen nu 😀
Kram
Mums! Min favvo-kladdkaka är nog helt vanlig seg kladdkaka som står i kylen, gärna bakad dagen innan. Man river sig en bit o äter till kaffet! Mums!
Annars brukar sambon baka en där han på slutet lite halvt om halvt rör ner hackad choklad o rivet apelsinskal i så den blir ”randig” mums!
Kram o tack för underbar blogg
Låter jättegott!
Ska pröva din Kladdkaka med center i på fre 🙂 älskar din blogg o dina bilder på insta ! Allt ger inspiration , favoriter är alla chokladrecept !! Tack 🙂
Vad glad jag blir att du berättar.
Mycket choklad blir det här på bloggen.
Jag älskar en klassisk kladdkaka som serveras med limegrädde, mums! Men måste verkligen börja testa dina recept… Dreglar ju varje gång jag tittar in här.
Limegrädde är gott- likasås citrongrädde. 🙂
Kan aldrig få nog av kladdkakor, i alla dess former! Den här har jag inte testet tidigare men kommer absolut att göra!
Tack för en mycket trevlig blogg! Absolut den bästa mat-och bakbloggen!
Tusen tack söta du!
Detta måste jag prova/camilla Lindholm
Gör det, den blir så god- mättanade med God
Kladdkaka är alltid populärt.denna kladdkaka har jag gjort och den gjorde succé
Med vänlig hälsning,Lotta
Roligt att höra 😀
OJ jag får nog vara ärlig o säga hur trött jag är på alla kladdkakor då man besöker folk. Här runt kör alla med samma, samma enkla sort. Säkert också för några i släkten är glutenallergiska o många tycker detta är lätt att fixa. men nej,Just nu bakar jag inte ens det mer , paus från detta. Hur kul är det att få det med grädde på alla kalas??? Tröttnar inte ni andra ?
Hi hi …. Jag bakar sällan samma klddkaka flera ggr, utan det blir ju nya varianter varje gång.
Gillar kladdkakan med hallonmix/gelesocker ovanpå! Blev väldigt fräscht:)
Kram
Det låter gott! Har du något recept på det kanske?
Jag brukar göra kladdkaka med kokos i å d e med smarrigt men ska prova ditt recept nån dag! Jag gjorde en fläskfilegryta igår som du hade lagt ut recept på med philadelphiaost oxfond å lite annat gott i å den var väldigt god så jag kommer fortsätta läsa din blogg!:) mvh// therese
Vad roligt att höra:)
Jag har någon kladdkaka med kokostopping på på bloggen- den var länge sen jag bakade- får kanske bli en sådan nästa gång.
Din snickerskladdkaka! 🙂
Den gamla godingen 😀
Jag älskar kladdkakor, så gott. Har testat dina recept flera gånger o får alltid bra inspiration. Nu sedan ett halvår tillbaka har en av mina tjejer fått gluten intolerans vilket gör att jag inte har riktigt lärt mig än att byta ut alla mjölsorter. Min favorit just nu är bakad m mandelmjöl så att alla i fam kan äta 🙂
vi är äggallergiker i den här familjen men har testat dina recept bl.a. Dem där brownies med nån cheesekaketopping och använt no egg pulver istället blir jättebra. Bästa bloggen enligt mig!
Mazarinkaka med hallonglasyr
En oslagbart läcker kaka som består av tre olika lager; en mördegsbotten, mazarinfyllning och på toppen en hallonglasyr. Alla tre delarna är enkla och går relativt snabbt att göra.
Tips!
Vill man inte göra en hallonglasyr utan en klassisk vit glasyr struntar man bara i hallonen och rör ut florsockret i glasyren med lite vatten i stället.
Mazarinkaka med hallonglasyr
12–14 bitar
Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.
Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
Hallonglasyr
ca 20 g hallon, passerade
ca 2 ½ dl florsocker
ev några droppar vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.
7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.
8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.
7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.
8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.
Mazarinkaka med hallonglasyr
En oslagbart läcker kaka som består av tre olika lager; en mördegsbotten, mazarinfyllning och på toppen en hallonglasyr. Alla tre delarna är enkla och går relativt snabbt att göra.
Tips!
Vill man inte göra en hallonglasyr utan en klassisk vit glasyr struntar man bara i hallonen och rör ut florsockret i glasyren med lite vatten i stället.
Mazarinkaka med hallonglasyr
12–14 bitar
Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.
Mördeg
5 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
Hallonglasyr
ca 20 g hallon, passerade
ca 2 ½ dl florsocker
ev några droppar vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
6. Glasyr: Passera hallonen genom en sil så kärnorna silas bort.
7. Blanda florsocker och hallonsåsen till en bredbar glasyr. Tillsätt eventuellt någon droppe vatten om hallonsåsen inte räcker.
8. Bred ut glasyren på kakan. Ställ den i kylen en stund så glasyren stelnar.
1. Mördeg: Nyp ihop alla ingredienserna till en deg eller kör dem snabbt i en hushållsmaskin. Ställ degen i kylen i 15–30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kavla ut degen till en cirkel, ca 26 cm i diameter. Lägg rundeln i en form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Degen ska sticka upp några centimeter på kanterna.
3. Mazarinfyllning: Vispa ihop mandelmassa och smör med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.
4. Bred ut mazarinfyllningen på mördegen. Jämna till mördegskanten så den får ungefär samma höjd som fyllningen.
5. Grädda kakan i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen.
Vill tipsa om denna kaka jättegod och inte alls så söt både vuxna och barn gillade dem
Jag gör en med jordnötssmör i mitten – supergott! Eller så har jag i några droppar mintolja.
Jag brukar göra kladdkaka ”black and white” och den är alltid lika uppskattad. =)
Men nu måste jag ju testa den här med kondenserad mjölk! Såg ju helt fantastiskt god ut!
Min favvo är din kladdis m tryffeltäcke mmmmm det trixigaste är att göra den dagen innan den ska serveras & att kunna låta bli att smaka på den när den står där i kylskåpet & gottar till sig 😉
🙂 Den var länge sen jag bakade nu. Tack för påminnelsen.
Kram
Hej! Har du något bra recept på kladdkaka eller annan supergod kaka som är snäll mot glutenintoleranta? Du har så fantastiskt bra recept på så mycket gott!
Har tänkt testa ovan kladdkaka hur länge som helst, men inte blivit av än. Tror att det kommer bli min favorit, för den ser grymt god ut!
Hej,
Jag älskar kladdkakor 🙂
Favoriten som är snabb och laga och sååå god:
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
4 1/2 msk kakao
225 g smält smör
Gör så här:
RÖR ihop ägg, socker, mjöl och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och RÖR smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad bakform.
Baka kakan i 175 grader tills den börjar spricka lite i kanterna, ca 20-25 minuter.
Låt kakan stå i kylen över natten.
Tusen tack,
måste prova denna någongång snart 🙂
Ååå va glad jag är att jag har hittat till din sida! Har en hel hög med bakverk och maträtter som jag bara måste ta och pröva på nu. Den här kladdkakan står ju lätt överst på listan 🙂
Min favoritkladdkaka (hittills i alla fall) är en med mörk hackad choklad, hackade hasselnötter och espresso i. Ganska så maffig men helt vansinnigt god är den. Att den dessutom är enkel att göra är ju bara ett stort plus i kanten.
Här kommer den:
Smält 100 g smör i en kastrull.
Rör i 3 dl socker, 1½ tsk vaniljsocker, en nypa salt i det smälta smöret. När allt är blandat sikta i 4 msk kakao samt 1½ dl mjöl. Knäck i 2 ägg och rör in i smeten. Tillsätt espresso efter smak. Blanda slutligen i 100g hackad mörk choklad, jag brukar använda 55% odense, och lite hackade hasselnötter.
Häll smeten i en mjölbröad springform eller klicka direkt i muffinsformar. Grädda på 150 grader i ca 35 minuter, 20 minuter för muffindformarna.
Kåt svalna, gärna i kylskåp över natt. Servera med en klick grädde!
Tack för en kanoninpirerande blogg!