Vad dagarna går fort alltså….maj gadd , det är redan torsdag idag och vi fortsätter att jobba på här i stugan. Några uppehåll har det blivit för att träffa syster som bor en bit bort, några fikagäster har kommit förbi & så var vi nere en sväng på Borgholms marknaden igår. Barnen åkte massa karuseller och så köpte vi det obligatoriska marknadsgodiset, som egentligen är alldeles för sött för min smak- men några bitar måste man smaka bara därför att.
Igårkväll kom lillasyster förbi med sin goda flädersaft, hon brukar koka den varje år och den är så god.Den finns sedan tidigare här på bloggen, men för er som missat receptet så kommer det här igen:
Här i bakrunden ser ni pärlsponten vi valde istället för kökskakel – samt gråa bänkskivan- jag ska fota köket så fort vi får klart de sista listerna.
Det här behöver du :
50 stora klasar med fläderblom
4 stycken citroner
4 liter socker
100 gram citronsyra
3 liter vatten
Gör så här:
Skölj blomklasarna i ljummet vatten, noga. Skölj citronen och skär sedan i tunna skivor.
Vara sedan blomklasar, citronsyra, citron, socker i en stor bunke.
Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över blommorna i bunken.
Låt stå i rumstemperatur i två dagar, och i kylskåp i två dagar.
Sila det sedan och häll upp i fina väl rengjorda flaskor.
Klart att serveras.
Förvara saften i kylskåp, eller frys in ( i petflaskor ).
Hej!
Jag använder mig av exakt samma recept och det kommer från min moster. Alla tycker alltid att den saften är så god.
Jag vill bara påpeka en sak och det är att det går bra att ha den i rumstemperatur i fyra dagar. Jag har ganska liten kyl och har inte plats att sätta den där. Och så är det säker för mer än mig.
Kram och tack för en mysig blogg!
Hej! Tack för en superbra blogg som jag ganska nyligen upptäckt 🙂 Underbar inredning och jättegoda recept. Hur länge brukar du tycka att den färdiga koncentrerade saften håller i kylskåp? Ha det fint och lycka till med er fortsatta renovering i stugan! //Victoria
Saften brukar försvinna snabbt här hemma, men man kan tillsätta konserveringsmedel om man vill spara länge.
Jag brukar dock frysa in lite i plastflaskor för att spara till vintern 🙂
Flädersaft är ju jättegott! Tror inte vi har några fläder här i norr.
Hej!!
Måste bara säga att jag älskar dina recept!
Sen tänkte jag fråga om man kan ha saften i plasthinkar istället för bunkar? Eller kan det ta smak av hinkarna? Köpte nya häromdagen som jag tänkte köra i diskmaskin 1 gång innan användning!
Blev tyvärr alldeles för söt… Rekommenderar att ta mindre socker….
Har nog lite att göra med hur sura citronerna är också 🙂 Är de inte så sura så behövs inte så mkt socker.
Vill tipsa om att ha 1 st kanelstång och 1 st vaniljstång i.
Något min mormor alltid gjorde och det blir otroligt gott.