Tjingeling bloggisar.
Startar igång denna härliga tisdagen med en färgglatt mexikanskt recept. Jag har i samarbete med ”Santa Maria” provat deras nya chilisorter : Chili Guajillo, Chili Chipotle Morita, Chili Ancho. Dessa torkade chilifrukter passar blandannat utmärkt till långkok, marinader och till såser, och ger en helt annan smak till grytorna. Hettan är bara en liten del av alla de smaker man kan hittar i chili. Där finns också en fyllighet, fruktighet, en gnutta smak av grönt te, röda bär, choklad. Och när en färsk Poblano pepper torkas får den helt plötsligt nya smaker – såsom plommon, russin, lakrits och även lite kaffe.
Att arbeta med torkad chili på det här sättt var något helt nytt för mig, och jag tycker att det har vairt jättekul att prova- så var nu inte oroliga för att det är svårt på något sätt. På Santa Marias sida här kan du snabbt & lätt se tre olika filmer på hur du förväller, rosta och maler chilifrukterna. Busenkelt, och när du lagar maten så kan du själv avgöra hur stark du vill ha din mat, jag gillar ju het mat- så för mig får gärna kärnorna/ kärnhuset stanna kvar. Vill du ha mycket smak men mindre hetta då kärnar du ur det innan eller när frukten är mjuk.
Nu till det första receptet som jag har provat- det hittade jag i den underbart fina & färgstarka boken : Taco Mexican Style.
Tacos de carne con chile= Tacos med chili
Det här behöver du för att laga Tacos de carne con chile:
1 kilo högrev
3 hela chipotlechilifrukter
1 hel anchochili
2 hela guajillochilifrukter
3 vitlöksklyftor
2 msk majsolja
1 tsk malen spsikummin
1 tsk malen koriander
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 msk honung
1/2 msk vetemjöl
33 cl lättöl
6 dl köttbuljong
Gör din tacos de carne con chili så här:
Skär köttet i 3*3 cm stora bitar. Ta av stjälkarna på alla chilifrukter och rosta dem i 30 sekunder på varje sida i en het och torr stekpanna.
Hacka vitlöken fint, och bryn den och köttet i en gryta gärna av gjutjärn eller i en stor kastrull. Tillsätt chilifrukterna kryddorna och honungen. Pudra över mjölet. Tillsätt öl och buljong så att det täcker köttetlåt småkoka under lock i 3 timmar eller tills köttet börjar koka sönder. Rör om då och då.
Servera sedan genat tillsammans med de goda tillbehören här nedan.
Till servering: salsa, varma tortillabröd & picklad rödlök
Till salsan ( Pico de gallo) behöver du:
4 stycken mogna kvisttomater
1/2 silverlök
1/2 jalapeno
2 msk finhackad färsk koriander
1/2 tsk salt
Saften av 1 lime
Gör din salsa så här:
Dela , finhacka och rör ihop ingredienserna blanda pressa över saften av en lime och strö över lite salt.
Picklad rödlök:
2 rödlök
2 limefrukter
1/2 dl äppelcidervinäger
1 krm torkad oregano
salt
Gör din picklade lök så här:
Strimla löken tunt och fint och blanda ihop med de andra ingredienserna . Låt stå och dra i minst 15 minuter innan servering.
Servera sedan allt tillsammans i ett varmt tortillabröd.
Mat i mexikansk stil.
Inlägget är i samarbete med ”Santa Maria”
Åh jag älskar ancho chili! När jag bodde i Kalmar för ca 15 år sedan kunde man köpa dessa torkade chilisorter, men det var inga kända märken som Santa Maria. Så vi köpte ofta ancho chili och hade i maten, supergott! Men nu har min IBS blivit värre så jag klarar tyvärr inte av stark mat längre. 🙁