Bakade en riktigt fullträff på valborg, en kladdkaka med jordnötssmör och tryffeltäcke. Gudagod!
Omnomnom
Pssst… För att inte missa mat- och baktips hittar ni bloggen på facebook också samt insta: @jennysmatblogg
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
2 dl jordnötssmör
200 gram mjölkchoklad + 1/2 dl vispgrädde
Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter, Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Ta ut och klicka ut jordnötssmöret, och låt det smälta över kakan och bred försiktigt ut lagret. Det går även bra att ställa in kladdkakan med jordnötstoppingen för att det ska smälta snabbare. När du fått det hyfsat jämnt kan du göra tryfflen. Låt grädden sjuda upp och bryt ner chokladen och rör tills du fått en jämn fin smet. Fördela över jordnötstoppingen och låt sedan svalna i kylskåp 1- 2 timmar innan servering.
Serveras med grädde
Mums! Tror du att man kan blanda ut jordnötssmöret med karamelliserad mjölk också? Eller blir det föör maffigt?
Mums vad gott, speciellt tryffeltäcket låter riktigt gott =)
http://www.diningandcooking.blogg.se
Den där ser ju helt FANTASTIK ut !
Bjöd på denna idag – blev oerhört populär! Supergod blandning sött/salt. Gjorde eget jordnötssmör och fick ta hälften mörk blockchoklad till tryffeln, men det var gift ändå 🙂
Gott skulle det stå, inte gift såklart 😀
Hej Jenny!
Jag gjorde denna kakan igår, har inte hunnit smaka ännu men jag undrar en sak. Alltid när jag gör tryffeltäcke så blir den bara hård, inte alls krämig och mjuk. Blev så även denna gången, vad tror du jag gör för fel?
Tack för en superblogg’
Trevlig helg! Kram
Vill man ha den mjukare / krämigare ska den stå i rumstemperatur en stund innan den serveras 🙂
Kan det vara för att jag la på det när kakan va varm? Läste receptet noga igen och tänker nu att den ska svalna först väl?
Hej!
Jag har samma problem som ovanstående! Gjort tryffel på dina recept innan och tryffeln blir stenhård !
Vad gör jag för fel ?
Vill man ha den mjukare / krämigare ska den stå i rumstemperatur en stund innan den serveras 🙂
Hmm ok..
Jag vet inte om det hjälper dock – Jag gjorde din andra kladdkaka med ricekrispies m.m och det var ju samma där..
Allt var mjuk och kladdigt utom chokladtryffeln – den blir som en Marabou-kaka , man fick hacka sig igenom den :-/
Beror det på kvalitén på chokladen ?
Men denna ska vara grädde i toppingen, det har inte den andra….
Hej.
Kan man blanda i jordgubbar? Smakade skit för övrigt…
Mvh
Ann-Marie Britta Folkesson
Men varför vill du blanda i jordgubbar i en kaka som du inte gillar?
Den var supergod, ny favorit! Går den bra att frysa, tror du?
Hej!
Har du gjort den glutenfri någon gång?
Vad ersatte du med i så fall?
Har gjort den här två gånger nu och fullkomligt älskar den! Har dock gjort några ändringar som jag upplever gör att den blir ännu bättre! Använde marabou mjölkchoklad med M peanut istället och ställde kakan svalt så att jordnötssmöret stelna lite innan jag lade på tryffeln då jag upplevde att jordnötssmöret föstes ut åt sidorna av tryffeln. Blandade även i ca 20g smör i tryffeln för mer glans. Tack för en superbra blogg!
Hej!!!!
Tack för alla recept.
Kladdig kladdkaka med extra av allt, var ju fantastisk god. Den var verkligen extra av allt. Framförallt lätt att göra.
Tack igen. /Anna
Ser rackarns god ut alltså 🙂
Jag bakar gärna kladdkaka av det lite sundare hållet och detta är mitt favvorecept just nu :
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/june/kladdkaksfika.html
Testa gärna 🙂
Hej vilken sorts jordnötssmör har du? 🙂
Hej!
Kan kakan förberedas i förväg och frysas in med toppingen på?
Visst kan den 🙂
Härligt god 😆