Jag är inte så förtjust i att baka eller äta vanliga lussekatter, tycker man kan variera lussebrödet med olika fyllningar istället. Både godare och roligare att baka. Och jag fick så många tips av er att jag skulle göra saffransbullar med vit choklad i, så jag var tvungen att prova. Och de blev verkligen jättegoda, tack!
Istället för pärlsocker så toppade jag med chokladströssel, blev extra festligt tyckte jag. Strössla medan de är varma så att chokladen smälter lite.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg naturell
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram med rumsvarmt smör
200 gram grovriven vit choklad
Topping:
smält smör
chokladströssel
Gör saffransbullarna här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över smöret, och riv över chokladen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan du penslar dem med smält smör & strösslar över chokladströssel.
Servera genast med en stort glas kall mjölk.
Hej!
Ska prova baka bullarna idag, undrar bara om det är naturell- eller vaniljkvarg? 🙂
Hej! Tänkte bara tipsa om att jag kör en julkalendern med en ny tävling med fina priser varje dag fram till jul så gå in och ta dig en titt:)
Gillar du inte sådana här kommentarer så ber jag om ursäkt och hoppas du får en fin kväll kram
Hej! Tack för mkt inspiration både här och på instagram. Såg ditt recept på lussedeg, samma som jag gjort i flera år. Den blir jättebra, men måste tipsa om jag i år testade ett annat recept som blev ännu mkt godare. Dessutom smidigare då den inte innehåller kvarg. Det är tidningen Buffés recept från förra året som de kom fram till efter flera tester. Googla ”godaste lussebullen buffé” så hittar du det. Jag lovar att du inte kommer ångra dig om du testar det. Jag äggpenslade efter gräddning, vilket många duktiga bagare tipsar om. Mvh Desirée