Nu så, har jag fått bilderna och recepten klara på julgodiset jag bakade igår….. Det som är svårast just nu denna årstiden är att fota bilderna, eftersom solen visar sig knappt förän det blir mörkt igen. Men lite snö hade ju ljusat upp mörkret lite- så vi håller tummarna för en riktig vinter iår.
Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med vit choklad
Strössel, daimkulor eller liknande
Bra att ha: kökstermometer
Så här ser strösslet ut, jag köpte mitt vid glassen
Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt över natten.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.
Ser jättegott ut! Du har nämnt i receptet grädde 2 ggr… vad ska det va? 3 dl eller 1 dl? Kram 🙂
Tack för att du är uppmärksam. 1 dl sirap ska det ju stå. 😀
Ser riktigt gott ut!! Måste göras till jul:)! Men ska det vara 3dl grädde eller 4dl?
1 dl sirap 🙂
Skulle tippa på att det ska stå 1 dl sirap! Är inte helt hundra, men i de andra recepten på fudge brukar det vara i en dl sirap. 🙂
Känner igen det där med svårigheterna att fotografera under vintern. Jag brukar baka under ena dagen och fotografera under andra.
Ser jättegott ut, måste provas! Var kommer det jättefina ljuset som ses i bakgrunden ifrån?
Tack det var det 🙂
Ljusen kommer från HM home.
Min fudge blir aldrig så där fin. Förstår inte alls vad jag gör för fel.
Hur förvarar man bäst julgodis ?
Ser underbara ut, min fråga är kan man frysa in dem?
Mvh fanny
Ja, det går jättebra att frysa in dem 🙂
så gott
Jag har gjort både skumtomtefudge och banan och chokladfudge för jag kunde inte bestämma mig för en av dem, så det fick bli båda! Supergoda! Min fråga är; hur länge kan man förvara fudge innan de blir dåliga?
Tack för en härlig blogg!
Vill du spara till julen så frys in dem, annars håller de ett par vecko i kylskåp. 🙂
Jag har nu gjort dessa enl recept och stått kallt i många timmar. Är inte lika fast som Nutellafudgen. Vad kan ha gått fel? Nutellafudgen kokade till kulörtvätt, men den här kokade jag som recept. Tacksam för svar.
Den ska vara något mjukare än nutellafudgen, fast- men krämig.
Haha inte kulörtvätt utan kolaprovet. I
Hej. Det blev jätte dåligt..
Fast nu ställde vi in det i frysen, kanske löser det.. Ser inte ljust ut
Den ska kok upp till 120 grader, kan det bero på en gammal termometer?
Hej Jenny ! Har gjort den här fogden fast den med saltamandlar choklad men den blev superkladdig. Anledningen är för att jag aldrig fick upp tempen till 120 grader. Den stegrade mellan 105-108 grader. Hur göt du för att få det så varmt utan att bränna? Kör duvor högsta värmen på spisen? Trots kladd är ju fudgen suuupergod! Lite svår att lägga upp i skål bara 😉
Jag låter den koka på medelvärme under omrörning- Det tar cirka 20 minuter. så man får ha tålamod. Den måste upp till 120 annars blir det mer en kolasås 🙂
När den kokas, ska man röra i den då?
Min blir bara ”mjölig” och alldeles för hård.. :/
Har idag provat detta recept, fantastiskt gott! Tack för all inspiration du ger! God Jul?
Jättebra recept har du. Blir bra varje gång. Viktigt med temperaturen, brukar mäta i mitten av kastrullen under omrörning, och mätaren ska inte nudda bottnen av kastrullen.