Godmorgon till er alla bloggisar,
Till jul och midsommar är det extra gott att lägga in sin alldeles egen sill – vi brukar göra ett par tre stycken olika varje gång. Jag tycker att det är roligt att prova fram nya smaker, med olika sortes kryddor och såser. Barnens farmor gjorde en god krämig Lingonsill för några jular sedan, så den inspirerade mig till den ena inläggningen. Det blev tillochmed 2 egna sorters sillinläggningar av bara farten – det tar knappt de där 5 minuter att vända ihop en egen smak och de blir alltid uppskattat att bjuda på.
Detta är mina allra godaste sillar – vilka är dina ?
För att bli Årets sillmästare ska du gå in och tävla HÄR
Först ut blev det denna goda juliga lingonsill
Du behöver :
En förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
2 tsk grovkrossad rosepeppar
Gör så här:
Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar.
Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk.
Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.
Klart!
Krämig curry – och dillsill
Du behöver:
1 förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1 tsk med currykrydda
10 gram finhackad färsk dill
2 msk med finhackad rödlök
Gör så här :
Skölj fileerna i kallt vatten till lagom stora bitar. Rör ihop creme fraiche, gräddfil, curry, finhackad dill och finhackad rödlök till en sås.Vänd ihop detta med sillen och häll upp i en burk med lock. Ställ in i kylskåpet, gärna ett dygn innan det är dags att servera.
Klart!
Hej
Hej
Mums vad gott det ser ut! Måste testa! Har du recept på god gubbröra att lägga på kavring?
Det kanske dyker upp nu innan jul.
Det lät ju enkelt! Har aldrig gjort egen sill men detta måste jag testa! Hur länge håller den sedan? Ungefär iaf.
eftersom det är creme fraiche i så håller den inte lika länge som vanlig, en vecka / en och en halv 😀
Hej Jenny,
Hur lång tid innan kan man göra sillen? Hur länge håller den i kylen?:)
Mvh Jessica
Jag tycker ett par dagar innan- eftersom det är creme fraiche i så håller den inte lika länge som vanlig, en vecka / en och en halv 🙂
Bra tips! Vår favvo är Västerbottenssill, ett recept vi någon gång hittat någonstans… http://aktivadagar.com/2014/june/vasterbottensill-2.html
Lingonsillen ser spännande ut.
Romsill från allt om mat brukar jag göra…..
http://alltommat.se/recept/romsill/
Blir lite tveksam om proportionerna på lingonsillen. Din ser ljusrosa ut med lite röda inslag, min blir röd med några vita strimmor. Förstår att bilden ibland kan förvilla men ibland missar man ju och skriver dl istället för msk eller så 🙂
Lika bra att dubbelkolla tänkte jag därför.
Hur mycket är 10gram dill? Har ingen våg hemma
Jag har precis gjort en egen vitlökssill, som en fd svärmor brukade göra.
Jag gillar inte sill med för rinnig ”sås”, så den här passar mig perfekt.
300 gr philadelphiaost (naturell)
1 frp 5-minuterssill
4-5 pressade vitlöksklyftor
Lite malen vitpeppar
Valfri mängd gräddfil (för att få sin önskade konsistens. Jag tog ca 1 dl)
Blanda ihop philadelphiaosten med vitlök, vitpeppar och nån nypa salt. Tillsätt gräddfil till önskad konsistens. Blanda väl.
Lägg i väl avrunna sillbitar.
Vänd ihop. Låt det stå och dra i 2-3 dagar.