Syrénsaften blev klar här nu för en stund sedan. Roligt att det är flera stycken som har gjort egen syrensaft innan – för mig så var det iallafall helt nytt. Och eftersom jag fått massa mail och kommentarer om receptet så tänkte jag vara snabb och skriva ut det här på bloggen nu ikväll 🙂 Saften fick en vacker ljuslila-rosa färg, och serverades med massa is.
Jag fick tipset på facebook att tillsätta en vaniljstång till receptet,
och det kommer jag testa nästa gång. Tror det kan passa bra till!
Det här behöver du :
50 blomklasar av lila bondsyrén
2 kilo strösocker
2 1/2 liter vatten
30 gram citronsyra
2 citron
( en vaniljstång )
Gör så här:
Skölj blomklasorna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker och vatten ( och eventuellt en vaniljstång ) och rör tills allt sockret har löst sig, ta bort från plattan och rör ner citronsyran och rör om.
Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna.
Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i tre dagar. Rör om morgon och kväll så att alla ingredienser blandar sig.
Tredje dagen är den färdig , sila den – och häll upp i vackra flaskor.
Klar att servera , mer vatten efter egen smak och massa is.
Den första : En söt jordgubbssaft med smak av sommar
Du behöver :
4 liter jordgubbar (ca 2 kg)
8 dl vatten
12 dl socker
Gör så här:
Rensa och skölj jordgubbarna
Häll på vattnet och låt koka upp
Låt koka i 10 min ca, under tiden mosar du jordgubbarna med en gaffel mot grytans kant.
Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts in ett durkslag.
Låt stå och självrinna i 30 minuter Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
Tag grytan åt sidan. Och låt den svalna lite innan du häller upp den i vackra flaskor.
När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.
Den andra saften som jag också har gjort är denna rabarbersaften.
Så har ni gott om rabarber nu måste ni pröva – den är verkligen jätte enkel att göra och god!
Det här behöver du :
1 kg rabarber
1 , 5 liter kallt vatten
4 1/2 dl strösocker
1 st citron (saften)
Gör så här:
Tvätta och tärna ner rabarberna i en kastrull, mät upp vattnet och låt sjuda upp.
Det ska sjuda i ca 15 minuter ( rör inte om – då blir den grumlig )
Sila sedan saftenett par gånger och släng rabarberresterna.
Mät upp socker och citron i saften, och låt det sjuda upp igen, någon minut.
Kyl sedan saften och häll upp i vackra flaskor.
När den serveras ska den späs ut med valfri mängd vatten.
Dum fråga kanske men kan man göra syrensaften på vita syrenblommor med, har tyvärr inte lilla syren.
Rabarbersaften ska jag prova och bjuda på när min son fyller år.
Den verkar vara läskande god.
//Madde
Åh vad gott. Det är så synd att vi har tagit ner våra syrenbuskar för då hade jag ju kunnat göra massor av syrenblommorna. Visste inte om förut att man kunde använda syren till så mycket! Dessutom hade jag tänkt göra rabarbersaft Hörby helgen men tiden sprang iväg. Får bli nästa helg. Ha det gott / emma
Madeleine :
Det var ingen dum fråga alls. Att man kunde göra syrensaft var helt nytt för mig. Så jag undrar också om det spelar någon roll. Men i receptet stod det bara lila bondsyren.
Visst blir det gott med syrener i saften, kan tipsa om att det är en riktigt god saft att blanda en härlig sommardrink på!
Jag har gjort syrensaft fler ggr.
Dock bara lila Bond-syreener
God och fräsch smak
Nytt för mig också, kanske man ska ut och leta efter nån övergiven syren då, har bara vita hemma. Men är alla lila syrener Bond syrener eller finns det några man inte kan göra saft på?
Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Det låter verkligen läskande med syrénsaft :), vill tacka för en jättebra blogg, läser den varje dag om jag kan, om inte så läser jag ”i fatt”. Tyvärr är jag dålig på att kommentera men ska försöka bättra mig ;))
Kram
Mmmm!
Jag ÄLSKAR syrensaft. Min mamma gör den godast som finns. Och brukar massa flaskor och ge bort till släkt ,grannar å så mej 😉
Ni som inte smakar innan måste ju bara pröva! 😉
Den ser härligt god ut syrénsaften. Är lite nyfiken på vad dina barn tyckte om den. Det kanske får bli att plocka syréner nästa år, vi fick inte så många blommor i år.
Kram
Blev helt plötsligt sugen på att testa göra MASSA saft! Lättare än vad jag trodde :-)) Är ju såå gott med hemmagjord! Vet vad jag ska pyssla med till helgen! Tack för en super bra blogg, du gör så mycket gott! Och följer dig på blogglovin varje dag,och även lagt till dig i länklista!!
Ha en bra dag Veronica
Vilket underbart försommarrecept! Hade ingen aning om att det gick göra saft på syren. Vad säger barnen, gillar de alla tre sorters saft? Jag bloggar om barn och matglädje. Besök gärna http://matgladabarnsblogg.blogspot.se/
Mvh Sara
Se, jag kommenterar – lovar ska skärpa mig ytterligare 😉 Allt inhandlat för att testa syrénsaften ( ja, själva syrenen finns på tomten..) och nu fick jag rabarber av en kollega oxå, så här ska saftas! P.S hittade grymt fina OCH billiga flaskor på Lagerhaus D.S
Detta ska jag verkligen testa, men vad smakar egentligen syren-saften? :S
Sara : Barnen gillar alla sorters saft, favoriten är jordgubbssaften.
Viola : Lycka till 🙂 Både roligare och godare att göra egen saft.
Jag köpte mina flaskor på ikea.
Linda . Pauline : Saften smakde friskt och syrligt. En fräsch smak.
Hej igen! Skriver igen!
Skrev förut men vet inte om det gick fram! Blev nåt krångel när jag skulle skicka iväg så testar igen :-)) Tänkte fråga dig hur mycket saft det blir/ hur många flaskor begövs till 1sats som du gjort? Tex till jordgubbs saft!
Ha en bra dag Veronica
http://matochannatgott.blogspot.se/
Hej hej Veronica :
Det blir lika mycket saft som det är vatten i receptet.
Sedan spär man ut med mer vatten när man serverar.
Rabarbersaften är verkligen jättegod!
/ malinedlund.blogg.se