Gomorron
Det är den 14 september och även valdag idag – jag hoppas verkligen att ALLA läsare här går och röstar! Det är inte bara en rättighet, utan det är faktiskt även en skyldighet. Så ge dig iväg till röstlokalen och kryssa för det partiet som du tror på. Jag har själv redan förtidsröstat eftersom vi skulle till Öland. Och snart bär det av mot Torsås på barnkalas för att fira Elias ( min storasysters minsting) som fyller 5 år.
Söndag betyder inte bara valdag – utan även tid för veckomatsedel.
Måndag : Köttfärslimpa med färskost & bacon
Tisdag : Omelettpaj med kassler, ost & oliver
Onsdag Torsk med dillsås & kokt potatis
Torsdag: Inbakad räksoppa
Fredag Kycklinggyros
Självklart kan ni blanda er kryddning hur mycket eller hur lite ni vill, och ta bort eller lägga till fler kryddor. Men så här gjorde jag 🙂
Det här behöver du :
900 gram kycklingfile
pitabröd
valfria grönsaker
Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda
Serveras med vitlökssås
Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )Skär kycklingen i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst kyckling) Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.Hetta sedan upp en panna och fräs kycklingen klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.
Denna gyroskryddningen är lika gott med strimlad fläskfile/ ytterfile. Ta vilket ni tycker är godast.
* * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Dumlebrownies
sig ett dygn i kylskåpet.
Mums var gott !Tips : Något jag har lärt mig till nästa gång är att hacka dumlen mycket mindre, så att det är lättare att blanda den i smeten och även fördela över smeten.
Det här behöver du :
Smör & ströbröd till formen
1 dl vetemjöl
100 gram mörkchoklad
2 1/2 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140 gram rumsvarmt mjukt smör
20 dumlekolor ( hälften i smeten och hälften till toppingen
Gör så här :
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm . Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke.Hacka Dumlen & den mörka chokladen smått, vispa sedan det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den siktade vetemjölsblandningen och blanda sist ner hälften av de hackade dumlebitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. De sista 5 minuterna tar du ut browniesen och strör över den finhackade dumlen/ chokladkrosset jämnt över hela kakan- ställ tillbaka och låt smälta ner. När du tar ut kakan kan du jämna till toppingen med en gaffel.
Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den, denna brownien var inne exakt 50 minuter. Jag tycker att en brownies ska vara precis så här.
Stå kallt i kylen över natten – och ta fram i god tid före servering så att dumlen hinner bli rumstempurerad- annars blir den lätt lite för hård.
Recept på omelettpajen??
Nu så funkar länken 🙂
Sitter och skriver inköps lista till din cheese cake med jordnötter och undrar om du vet hur länge man kan förvara den kondenserade mjölken i kylen när man kokt den? Ska bjuda på cheese caken på fredag men tänkte göra kakan redan i början av veckan, kan detta funk?
Köperdu den redan färdigkokta ( karamelliserade ) så slipper du både koka & fundera på hållbarhet.
Annars hade jag kokat burken dagen innan.
funkar ska det stå så klart…..
Alltid lika bra recept , älskar din veckomatsedel !
Hur stor är formen till dumlebrownien?
Det står i receptet. men lättatt missa
20 * 20 cm
Vill bara tacka för en superbra blogg och många av mina favoritrecept har jag hittat här 🙂 Sen ville jag bara dubbelkolla med dig (har för mig att du skrivit det innan) att det är okej att använda din receptbild och länka till din blogg på tex Facebook? Annars tar jag bort det..
Det är alltid okej 🙂
Trevlig kväll,
Jag har följt din blogg många år men aldrig kommenterat men jag har nyss ätit gyros ( fast med fläskytterfile) och OH MY GOD vad gött det var! =) Tack för många bra inspirerande recept, du e grym =)
Äntligen hittat tillbaka till din blogg! Testade kycklingrullader idag å gud vad gott! Himla fina recept, nu är kvällarna räddade 😉
Jag kanske är trög men jag förstår inte riktigt receptet hur man gör… man marinerar in med tre ingredienser sen steker man de med alla dom där kryddorna. Alltså häller alla kryddorna på kycklingen direkt i pannan? Vad är det för sås som är med på bilden?
Man marinera kycklingen, vill man ha mer kryddstarkt kan man krydda dem under stektiden.
Såsen är vitlökssås- klicka på den röda / länkade texten i receptet så hittar du även detta recept 🙂