Sol och vackert väder, vilken fantastisk sommarvärme vi haft i flera dagar,
Och nu närmar sig helg igen – och det har bokstavligen strömmat in mail om grilltips!
Och jag har plockat fram lite tips från receptarkivet, sen går bra att leta bland kategorierna eller använda er av sökfunktionen på sidan 🙂
Grilla hamburgare är populärt.
Tips på godsaker att grilla, och tillbehör är dessa :
Först ut blir det grillade färskostfyllda champinjoner.
Galet gott att grilla, pensla dem gärna med lite olivolja innan , så att de inte fastnar på grillen.
Egen tzatziki
Det behöver är:
2,5 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 st gurka
1 klyfta pressad / finriven vitlök
ev. lite pressad citronsaft
Nymalen svart peppar
Flingsalt
Gör så här:
Dela gurkan på längden och dra bort det mesta av kärnorna med en tesked.
Riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Sedan ska vätska pressas ut / rinna av.
Jag brukar ha 2 kaffefilter och lägger gurkan där i, över en bunke så att all överskotts vätska ska försvinna.
( Detta tar tid ! Men den blir godast om så mkt vätska som möjligt försvinner, )
Sedan blandar jag ihop samtliga ingredienser.
Låt stå kallt någon timme innan servering.
Egen bearneiesås
Du behöver till 4-6 portioner:
300 gram smör
1/2 msk finhackad sharlottenlök
8 vitpepparkorn ( krossade )
2 msk vitvinsvinäger
1/3 dels dl vatten ( 2 *gånger )
4 äggulor
2 tsk torkad dragonkrydda
3- 4 msk färsk hackad persilja
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan. Krossa pepparkornen i en mortel.
Finhacka löken , och häll upp den i en annan kastrull tillsammans med vatten ( 1 /3 dels dl ) vitvinsvinäger och peppar. Låt det koka upp.
Låt det sjuda så att all vätskan nästan kokat bort – häll då i den andra delen vatten ( 1/3 dl )
Ställ kastrullen i ett vattenbad med hett vatten, och häll under tiden du vispar i en äggula i taget. Vispa tills äggsmeten tjocknar.
Då tillsätter du smöret – först dropp vis – och vispa under tiden – sedan häller du sakta i. Vispa hela tiden. ( annars finns risk för att såsen skär sig )
Tillsätt sist dragonen och färsk persilja. Rör om , och sedan är den klar att serveras.
Servera grillmaten med goda somriga sallader, olika bladgrönskaker, tomat, rödlök getost och grantäppel.
Eller byt ut granatäpplet mot melon eller jordgubbar.
Japp, nu håller vi tummarna för fint väder hela helgen 🙂