Twixkakor är de kakor som jag får flest mail och frågor kring. Detta är en favoritkaka som vi bakar till alla kalas, och den är så god! Så för er som missat den – här kommer recepet igen.
Och ni kan lätt söka på gamla recept till höger på sidan, bland de olika taggarna.
Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Vad bra med go kaka recept ska fira dottern i helgen.
Sparar receptet
Ha det bra
Gud va goda dom ser ut :-)) Lånar rec, det här måste provas nån dag :-))
Godmorgon!
Det här receptet är en verklig hit!!!! Så god jag bakar den lite då och då men det blir inte mycket kvar,farligt god att ha i frysen! men super
god ! Tack för alla bra recept Jenny! Från Lotta/Uppsala
Bra att spara i kylen, dock det händer sällan hod mig
Den är SÅ god verkligen! Jag har bakat den ett par gånger vid det här laget. Bakade den bl.a. till barnens kalas och den var den kakan som gick åt bäst, alla älskar den! 🙂
Den perfekta kakan!
Hej!
Den är riktigt god, men när jag gjorde den så upplevde jag att botten blev lite väl smulig. Hur kan jag göra för att undvika det nästa gång? 🙂
Kram Sara
Sara : Kanske gräddade du botten lite för länge?
Testa att minska tiden lnågot , de kan ju skilja lite från ugn till ugn.
Lycka till 🙂
När skär du kakan? Har gjort en liknande variant och chokladen sprack i stora sjok nr jag försökte skära…
Maria : Jag har uppdaterat recepetet-
och jag skär bitar så fort kakan har svalnat / stannat till sig.
Den kan alltså inte bli för kall – då spricker den lätt. Och ha en vass kniv, så blir det finast bitar.
Så fantastiskt goda! Nästa gång måste jag koka kolan lite längre bara, vart lite kladdigt vid fikat :). Kan verkligen rekommendera dessa!
Dags att prova!
Blev bra, men kolan blir väldigt rinnig. Men jag är ingen expert på det där med bakning.
Gott blev det alla fall och har just gjort en andra laddning. Dom andra är förtåss inte uppätna än, men nästan ;.)
Tina : Tills nästa gång – låt kolan koka lite längre och kolla om kolan är lagom seg genom att droppa ner lite av den i ett glas med kallt vatten. När kulan går att forma till en kula så är den klar 🙂
Tur att den blev god iallafall !!
Hej! Hur länge håller sig Twixkakorna i kylen? Tack för en super blogg 🙂
Hej
Kan man använda karamelliserad mjölk istället för kola?