Yeeej – det verkar bli en riktigt fin och solig dag även idag 🙂
Och det är ju så varmt nu att man nästa ser hur hela trädgården blir grönare & grönare för varje dag – måste gilla våren, den är ju så ljuvligt fin. Nu väntar vi finbesök från öland, lillasyster med småttingar kommer och stannar ett par dagar. Vad det blir till middag har jag inte bestämt än ( kanske grill… vi får se ) däremot har jag bakat en liten fika tills de kommer, ska visa er senare vad det blev.
Vår gårdagens – blir dagens middagstips: Ostfyllda köttbullar.
Detta är minst lika gott som det låter. Och det är en av barnens favorit köttbullar här hemma, serveras med kokt potatis & brunsås. Husmanskost när den är som godast.
Vi är ju en rätt stor familj – så vi brukar göra på 2 kilo ( då gör vi hälften av köttbullarna i ugnen på 225 grader i 10- 15 minuter )
Smidigt att frysa in sedan.
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
3 stycken Mozzarellabollar
Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.
Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Klart att serveras.
Tack Jenny för att du delar med dig av alla supergoda recept! Jag har lagat en hel del av dina rätter, och allt har varit otroligt gott. Tack!!
Hej!
Jag undrar om du menar små mozzarellabollar eller menar du stora 125grams?
Mvh Stina Johansson
Jag har uppdaterat- det stod lite fel.
Jag hade de stora mozzarella bollarna till dessa ( de lite större än en golfboll) Dela i 15- 20 delarper ”boll”
Det här såg väldigt gott ut! Måste provas!!
Kolla gärna in min foto-blogg jag startade igår.
http://medronja.devote.se/