Hej hej från ett mulet öland,
Gårdagen blev en långresa hela dagen – men vi lyckades sova flera timmar på flygen så det gick väldigt bra tycker jag. Och igårkväll kom vi fram till lillasyster , och blev bjudna på en urgod citronpaj till efterrätt. Passade på att fota den nu på morgonen för att få ljusa bilder.
Missa inte att följa mina mat- och bakverk på Facebook
Eller instagram : @jennysmatblogg
Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.
Det här behöver du för att baka denna citronpaj :
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllningen lemoncurd:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker
* För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik
Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker
Gör din citronpaj så här:
Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.
Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.
Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.
Ta ut och låt svala innan servering
Har du tips på hur man gör den glutenfri?
Lite mandelmassa i degen eller ovanpå pajskalet, innan citronsmeten, det förhöjer ännu mer 🙂
Perfekt tips nu i Påsk! Tack!
citronkrämen tjocknade aldrig för mig i kastrullen vad kan jag ha gjort för fel?
Tack annars för en fantastiskt fin blogg!
Den ska sjuda en bra stund- sen tjocknar den lite när den svalnar. Men annars kanske lite maizena i värsta fall.
🙂
Denna ska jag absolut prova, kanske redan i påsk?! Mums! Man kan kanske kan tillsätta pyttelite maizena om citronkrämen inte vill tjocka, eller?
Denna ska våra gäster få ikväll! Serverar man grädde eller glass eller nån vaniljkräm till?!
Såg perfekt ut tills den kom i ugnen då rann citronkrämen iväg, totalt förstörd ;( ;( ;( inge fel på smaken men..
Gud så gott! 🙂
http://fatmas.se
Var kommer porslinet ifrån? Så himla vackert!
Det är ett danskt porslin vet jag… Ska fråga lillasyster så snart jag pratat med henne vad det är för märke.
Kan man göra pajen dagen innan?
Den var värd att vänta på när den skulle svalna, såååå god! Tack för receptet:)
Så otroligt god, har sagt det förr och jag säger det igen! Du är så duktig och en sådan inspirationskälla! 🙂 Utan dig hade jag fortfarande gjort korv och makaroner eller tacos varje dag 😉 Tipsade än en gång mina läsare om din fantastiska blogg, http://lisabengtssons.com/2014/may/citronpaj.html
Ha en superkväll! 🙂
Tusen tack, gulle du!
Kram
Hej! Gud vad god den verkar vara, ska laga den senare idag.
Det jag undrar är om det är pajdegen som ska vara på 225 grader Övervärme eller om det är hela pajen med marängen på som ska vara på övervärme? Det var lite svårt att tyda för en ovan bakade 😉
Tacksam för svar!
Kram.
Kan man göra den dagen innan?
Hej, undrar också om man kan göra den dagen innan? Eller blir den godast om man gör den samma dag som den ska ätas tro? 🙂
dagen innan absolut 🙂
Denna pajen är min favorit, den måste göras dagen innan så den får stå i ugnen över natten då blir det riktigt god maräng. Stänger av ugnen när marängen har fått lite färg sen står den där över natten.
Hej! Om man gör den dagen innan. Hur förvarar jag den? I kylen eller ska den stå framme?
Kan den frysas?
Nja, jag tror inte att just denna marängen blir så bra efter frysning. Men jag vet inte säkert…
porslinet heter musselmalet av kungligt dansk – har ärvt massor av svärföräldrarna. jättefint
Hej. En fråga. Är det hårt ek smält smör?
Hårt smör 🙂
Hej Jenny : Så gott det ser ut- Tänkte baka denna till Påsk afton o undrar bara för hur många personer den är ? Vi blir 12 st personer och funderar på om jag skall göra 2 st då? Mvh
Hej kan man som stressad småbarnsförälder fuska och lägga i färdig lemon curd??
Hur mycket isf tror du??
Det tycker jag absolut 😉
Det ska vara ett litet lager över botten bara 🙂
En till fråga ska man använda elvisp?
Hej,
Testar samma recept fast med nutella istället för lemon curd och hoppas på en succé ?
Spännande ! Berätta gärna hur det blev 🙂
Den blev helt magiskt, kan vara en av de godaste pajerna jag ätit ?
Det är värt att testa ?
Det går utmärkt att att göra denna o frysa den. Tog fram den dan jag skulle ha den på morgonen och värmde den sen i ugnen igen en stund innan servering.
Jag hade rumstempererat smör i pajdegen istället, tyckte att det var lättare att bland! Supergod!!!
Om man använder Lemon curd, hur mycket ska man ha? Och häller man bara på den på pajskalet?
/ hälsningar Jenny
Hej !
Undrar hur mkt färdigköpt lemon curd man skall ha i pajskalet…hittar inte det ngst ? ☺️
Alltså den här är sååååå goooood! Tusen tack för receptet!
Extra plus för instruktioner utan gasolbrännare, och utan gelatin i lemoncurden.
Jag hade lite extra citron och lite mindre socker i curden, och det smakar så himla gott, som godiset Fox!