Citronpaj med marängtäcke

Hej hej från ett mulet öland,

Gårdagen blev en långresa hela dagen – men vi lyckades sova flera timmar på flygen så det gick väldigt bra tycker jag. Och igårkväll kom vi fram till lillasyster , och blev bjudna på en urgod citronpaj till efterrätt.  Passade på att fota den nu på morgonen för att få ljusa bilder.
Missa inte att följa mina mat- och bakverk på Facebook
Eller instagram : @jennysmatblogg

Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.

efterrätt (2)

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen lemoncurd:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker
* För att göra det ännu enklare köp färdig lemoncurd i butik

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen : Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

efterr (1)

 

18
Prenumerera
Notis om

38 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sarah
10 år sedan

Har du tips på hur man gör den glutenfri?

Rebecka
10 år sedan

Lite mandelmassa i degen eller ovanpå pajskalet, innan citronsmeten, det förhöjer ännu mer 🙂

Karin
10 år sedan

Perfekt tips nu i Påsk! Tack!

Linn
10 år sedan

citronkrämen tjocknade aldrig för mig i kastrullen vad kan jag ha gjort för fel?
Tack annars för en fantastiskt fin blogg!

Jennys_matblogg
Reply to  Linn
10 år sedan

Den ska sjuda en bra stund- sen tjocknar den lite när den svalnar. Men annars kanske lite maizena i värsta fall.

🙂

Anna G
10 år sedan

Denna ska jag absolut prova, kanske redan i påsk?! Mums! Man kan kanske kan tillsätta pyttelite maizena om citronkrämen inte vill tjocka, eller?

Nettan
10 år sedan

Denna ska våra gäster få ikväll! Serverar man grädde eller glass eller nån vaniljkräm till?!

Sandra
10 år sedan

Såg perfekt ut tills den kom i ugnen då rann citronkrämen iväg, totalt förstörd ;( ;( ;( inge fel på smaken men..

Fatma
10 år sedan

Gud så gott! 🙂

http://fatmas.se

Erica
10 år sedan

Var kommer porslinet ifrån? Så himla vackert!

Jennys_matblogg
Reply to  Erica
10 år sedan

Det är ett danskt porslin vet jag… Ska fråga lillasyster så snart jag pratat med henne vad det är för märke.

Olivia
10 år sedan

Kan man göra pajen dagen innan?

Gunilla
10 år sedan

Den var värd att vänta på när den skulle svalna, såååå god! Tack för receptet:)

Lisa
10 år sedan

Så otroligt god, har sagt det förr och jag säger det igen! Du är så duktig och en sådan inspirationskälla! 🙂 Utan dig hade jag fortfarande gjort korv och makaroner eller tacos varje dag 😉 Tipsade än en gång mina läsare om din fantastiska blogg, http://lisabengtssons.com/2014/may/citronpaj.html

Ha en superkväll! 🙂

Jennys_matblogg
Reply to  Lisa
10 år sedan

Tusen tack, gulle du!
Kram

Louise
10 år sedan

Hej! Gud vad god den verkar vara, ska laga den senare idag.
Det jag undrar är om det är pajdegen som ska vara på 225 grader Övervärme eller om det är hela pajen med marängen på som ska vara på övervärme? Det var lite svårt att tyda för en ovan bakade 😉
Tacksam för svar!
Kram.

Desirée
10 år sedan

Kan man göra den dagen innan?

Olivia
10 år sedan

Hej, undrar också om man kan göra den dagen innan? Eller blir den godast om man gör den samma dag som den ska ätas tro? 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Olivia
10 år sedan

dagen innan absolut 🙂

Charlotte Möller
10 år sedan

Denna pajen är min favorit, den måste göras dagen innan så den får stå i ugnen över natten då blir det riktigt god maräng. Stänger av ugnen när marängen har fått lite färg sen står den där över natten.

Sofia
9 år sedan

Hej! Om man gör den dagen innan. Hur förvarar jag den? I kylen eller ska den stå framme?

Jenny
9 år sedan

Kan den frysas?

Jenny Warsen
Reply to  Jenny
9 år sedan

Nja, jag tror inte att just denna marängen blir så bra efter frysning. Men jag vet inte säkert…

catherine
9 år sedan

porslinet heter musselmalet av kungligt dansk – har ärvt massor av svärföräldrarna. jättefint

pernilla
9 år sedan

Hej. En fråga. Är det hårt ek smält smör?

Jenny Warsen
Reply to  pernilla
9 år sedan

Hårt smör 🙂

Anna Lena
9 år sedan

Hej Jenny : Så gott det ser ut- Tänkte baka denna till Påsk afton o undrar bara för hur många personer den är ? Vi blir 12 st personer och funderar på om jag skall göra 2 st då? Mvh

Lena
9 år sedan

Hej kan man som stressad småbarnsförälder fuska och lägga i färdig lemon curd??
Hur mycket isf tror du??

Jenny Warsen
Reply to  Lena
9 år sedan

Det tycker jag absolut 😉
Det ska vara ett litet lager över botten bara 🙂

Anthonella
9 år sedan

En till fråga ska man använda elvisp?

Emil
9 år sedan

Hej,
Testar samma recept fast med nutella istället för lemon curd och hoppas på en succé ?

jennysmatblogg
Reply to  Emil
9 år sedan

Spännande ! Berätta gärna hur det blev 🙂

Emil
Reply to  jennysmatblogg
9 år sedan

Den blev helt magiskt, kan vara en av de godaste pajerna jag ätit ?
Det är värt att testa ?

Annette
8 år sedan

Det går utmärkt att att göra denna o frysa den. Tog fram den dan jag skulle ha den på morgonen och värmde den sen i ugnen igen en stund innan servering.

Viktor Kärneheim
7 år sedan

Jag hade rumstempererat smör i pajdegen istället, tyckte att det var lättare att bland! Supergod!!!

Jenny wahlqvist
6 år sedan

Om man använder Lemon curd, hur mycket ska man ha? Och häller man bara på den på pajskalet?

/ hälsningar Jenny

Malin
1 år sedan

Hej !
Undrar hur mkt färdigköpt lemon curd man skall ha i pajskalet…hittar inte det ngst ? ☺️

Aleksandra
7 månader sedan

Alltså den här är sååååå goooood! Tusen tack för receptet!
Extra plus för instruktioner utan gasolbrännare, och utan gelatin i lemoncurden.
Jag hade lite extra citron och lite mindre socker i curden, och det smakar så himla gott, som godiset Fox!

Nästa inlägg

Borta bra med hemma bäst

38
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x