Jag har under åren fått massa frågor om mitt bästa recept på köttfärsås, och detta är ju en vardagsklassiker hos oss, och säkert hos de flesta barnfamiljer. Och ofta lagar vi den olika varje gång, ibland grädde i eller creme fraiche. Numera föredrar jag helst uten, tycker smakerna kommer fram bättre.
Och bäst blir köttfärsåsen när den fått stå och puttra länge på svag värme, med massa goa kryddor.
Det här behöver du :
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
1 burk med små champinjoner
1/2- 3/4 dl chilisås
2 msk tomatpure
1 1/2 dl vatten
3 msk oxfond
salt + peppar
1 nypa socker
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad oregano
10 blad med finhackad basilika
Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner lök och försen färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås, sambal oelek och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme och rör ner oreganon och lite färsk hackad basilika gärna enlänge under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Vill om man vill kan man runda av köttfärsåsen med 1/2 dl grädde. Smaka tillsist av med salt, peppar.
Serveras med pasta och god sallad
Jag kan inte förstå varför morötter.det finns så mycket ingredienser på recepten så att morötters smaka förloras. Sätta till en kanel stång och någrannejlikor… ojojoj gottgottigott!
Alla tycker olika 🙂
Jättegott blev det. Hade nästan slutat gilla köttfärssås.Salt sött,syra och styrka. Helt perfekt.Tack för receptet.Nästa gång skippar jag grädden. Lika gott ändå!!