Det finns många varianter på källarfranska hur många som helst faktiskt , men detta är den som jag brukar baka! Dessa är så lättbakade och jättegoda. Och när jag inte har rågsikt hemma så brukar jag baka med bara vetemjöl, och de blir kanonbra det med.
Det här behöver du :
5 dl fingervarmt/ ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2 tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet.
Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl.
Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.
Servera dem sedan till frukosten , med massa goda pålägg.
Det där ska jag prova! 🙂
Ser så härligt goda ut! Hembakat bröd är det bästa 🙂 Kram
Ser jättegoda ut!!
Dessa borde väl gå att långjäsa också va? Undra om man ska baka ut dom direkt då (ingen jäsning innan) och sen låta dom jäsa i kylen under natten.. Tror jag ska ta och prova! 🙂
Tack för en inspirerande blogg!
Det ser ljuvligt gott ut. Det ska jag prova. Vilken härlig blogg du har! Tack!
Bakade dem ikväll. Bakade dubbel sats och hade en full omgång vetemjöl, fullt med rågsikt och sedan tog jag lite vad jag hade hemma bl a dinkelmjöl. Blev riktigt goda. Barnen blev besvikna när jag inte gjort de vanliga grötfrallorna, men slukade sedan massor av frallor.. Ett gott betyg!
Frida : Vilket bra betyg! 🙂