Hej hej
Tittar in här efter förbi toppendag i huvudstaden, där jag träffat fina bloggkollegorna här på Damernas Värld. Och en rundtur på Bonnier redaktionen, vilket var jättekul att få träffa alla och se hur de jobbar. Sen taxi ut till flyget och jag hade sån tur för jag hann med det tidiga flyget hem. Landade hemma för en timme sedan, och nu hinner jag ju uppdatera detta receptet innan det blir soffan och några avsnitt från farmen som jag börjat följa. Detta receptet på cheesecake har jag provat ihop själv, och den blev försvinnande god iallafall om man frågar gästerna för hela fanns nämligen i ett nafs.
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk + lite ovispad grädde
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.
Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde och servera genast.
Galet gott !
Mmmm ser såå gott ut!
Då vet man vad man skall göra till efterrätt på lördag, mums. Serverade du nått till? Kan tänka mig att lite hallon eventuellt lite varma hade varit kanon. Tack för ytterligare ett kanon recept. Du MÅSTE testa receptet från mig innan nån annan gör det, såg att en annan matbloggade tipsade om deras kondenserade mjölk, så snart kommer nog det receptet där, vill ju att du skall få tipsa om nått som är så gott
<3 Lite hallon är alltid gott till sött.
😀 Måste pröva receptet. Tack för påminnelsen
Kram
är den kokta kondenserade mjölken kolasåsen? blir det det av att koka den?
Ja precis den oöppnade burken ska koka i två timmar 🙂
Då blir det en grymt krämig sås- gööör gott 😀
Vad gott!!! Tack för idag <3 Kramis
Tack själv Anna 😀 alltid lika roligt att träffas
Kram
Oj! Så smarrigt!
Hjälp vad gott det ser ut, måste prova det!
Å så läcker! Jag brukar vispa äggvitan först, sedan grädden och sist ostmassan – då slipper jag diska vispar överhuvudtaget!
Hej hej!! Läste igenom receptet står inget om hur länge den ska stå i frysen. Ville fråga,hur länge ska cheesecaken stå i frysen i timmar/över natt??
Tack för intressant blogg. / Kram Hannah
Minst fyra fem timmar , tills den stelmnat helt 🙂
Jag ska uppdatera receptet.
Kram
Vad blandar man i mjölken för att det ska bli kolasås?
Hej Mija
ingenting, den blir kolasås när man kokar burken (oöppnad) i två timmar 🙂
Skulle vilja göra denna fantastiska efterrätt i portionsformar, typ så pajformar. Skulle det funka eller är det att föredra att man kan ta bort kanten på formen?
Tack för en fantastisk blogg
Tror absolut att den går bra att göra i portionsformar.
Jag skulle nog använda mig av sådana här i papp ( den större modellen) i stället : https://www.jennysmatblogg.nu/2012/08/01/kladdkakemuffins-med-marshmallows/
Hur länge kan man låta mjölken/kola såsen stå i kylen?
Jag brukar koka den dagen innan, och ett par dagar harr hänt och det är helt ok. Men vet inte hur länge den kan stå. Faktiskt ingen aning.
Tack! Blev lite rädd att jag hade kokat kolan i onödan 🙂 ska ha kakan imorgon:)
När kolasåsen har kokats och kylts ner i kylen kan man ha den stående framme då innan servering för att den ska bli rinnig? Eller kan man värma sen så den enkelt går att hälla över cheesecaken? 🙂
Skulle den bli lite för tjock så kan man röra ut den med lite grädde. Hur länge kokade du?
Hej Jenny, I had to somehow get the idea into German, but I mentioned that you are the one I got the idea from.
Sandra
http://www.sabotagebuch.de/wordpress/2014/02/08/daim-cheese-cake/
Denna gjorde jag idag och bjöd vänner på! Fullträff!! Kommer absolut att göras igen!!
Å vad roligt 🙂
Hej! Jag råkade köpa den karamelliserade mjölken och undrar om du vet om det går bra att späda den med lite grädde (eller något annat?), så att den inte blir för tjock? // Tack
Prova, det borde fungera det också 🙂
Hej!
Vilken fantastisk kaka! Tack för receptet! Länkar hit från min blogg idag 🙂
Ha det gott!
Anna
http://www.pysselnabon.blogspot.se
🙂 Vad roligt att höra !
ha det bäst.
Jag ser den här kakan överallt! Du har verkligen lyckats 😉
😉 Hoppas de länkar
hittade en länk i en matgrupp på fb , får nog kolla in din blogg ser vansinnigt gott ut
Går den att frysa igen när man tagit en bit eller måste man äta hela på en gång?
Man kan frysa den igen 🙂
Jag kan rekommendera att byta ut digisivekexen mot oreos. Helt magiskt gott!
Använder du den sötade eller osötade kondenserade mjölken?
Åsa R.
Den sötade 🙂 Annars blir den inte tjock.
ok. tack!
Hej. Jag undrar över toffeesåsen. Jag kunde inte hitta Hur du gör denmer än att koka mjölken?
Man kokar bara burken ( oöppnad) i en stor kastrull med vatten, efter 1.30- 2 timmar har det bildats kolakräm. Du hittar den kondenserade mjölken i bakhyllorna i butik 🙂
Hej dum fråga kanske men hur långt i förväg kan man hälla på kolasåsen?
Det går att göra så , men allra godast precis innan servering. Täck plasta över den innan du ställer in den i frysen igen 🙂
Lycka till.
Älskar cheesecake! favvo chokladen daim… kan ju säga att det blir ju att testa denna istället för tårta när jag fyller år iaf=)
Hej, kan man göra den några dagar innan servering? eller blir den ogod då?
den går absolut göra några dagar innan.
Spara toppingen till precis innan 🙂
Hej! Jag undrar om tårtan måste stå i frysen när den väl är klar eller kan man ha det kylen?
Det är frysen.
Hur många personer räcker den till? 🙂
Cirka 8 – 10 personer . Beroende på hur mkt man äter 🙂
Öhm vars är sås receptet i det hela?
Såg nu att det blir det av mjölken 🙂
🙂
Hur länge tror du den håller sig frysen? Vi gjorde den förra fredagen och kom på nu att det finns en bit kvar..
Smaka på den. Själva cheesecaken håller sig iallafall i tre fyra veckor om den är plastad. Det är om kolasåsen blir seg? Jag hade ätit den 🙂
Hej Jenny! Älskar din blogg så fina bilder och recept.
Skulle jag kunna låna bilderna till min blogg? Länkar dig såklart.
Hälsningar,
Anja K.
http://photographybyanja.blogg.se
Du får låna bild och länka 🙂
Hej Jenny
Kan man göra denna med karamelliserad mjölk istället?
Mvh Ingrid
Ja, det går bra – om man vill kan man späda den lite med grädde.
Vispad eller ovispad?
kan man göra smeten utan ägg?
Hur hårt ska man vispa gulorna?
De ska bara vispas ihop till en jämn smet tillsammasn med de ingredienser som står i receptet.
Den blev supergod dock inte alls så hög som din. Hur lyckas man få den hög?
Hej!! Har du kolasåsen kall eller varm över?
Kall 🙂
Hur gör man kolasåsen?
Det är den kondenserade sötade mjölken som ska koka , ( hela burken) täckt av vatten i tre timmar. Då blir det kolasås.
Ska man inte koka den i 2 tim ?
Hur får man cheesecaken hög?
Följer du receptet så blir den så här hög.
Vad hade du för stl på formen ?
Ca 25-26cm
Min blev så hög. Prova att byta till en något mindre form då.
Lycka till.
Ett av de godaste jag ätit i dessert väg. Stort + för din sida. Gjort många av recepten ol allt blivit gott/bra. ☺
wow ser så gott ut!! måste testas../http://bakewithhannah.com
Hej jenny älskar dina underverk din blogg är fantastiskt jag bara älskar det du ger mig inspiration över vad jag kan laga för något älskar att du lägger upp bilder steg för steg du superduktig följer dig
Fantastiskt god och mäktig. Gjorde en till räddningstjänsten i ystad och jag lovar att de kan äta. De orkade knappt. Men vilket betyg cheesecaken fick. Bara tummar upp.
Hej!
Håller på att göra denna nu 🙂
Tycker botten är väldigt smulig? :/
Ska det verkligen bara var 50g smör?
Tacksam för snabbt svar!
/ Desiree
Du kan ha mer smör- men då blir det svårt att skära kakan sen. Den blir inte smulig sedan när du fyller på med smeten.
Hejsan, kokar du först upp vattnet till såsen eller ställer du i burken i det kalla vattnet?
I med burken i det kalla vattenet 🙂 Tänk på att den ska vara täckt med vatten hela tiden.
Fyyyyyy fan vad god den var, bästa cheesecaken ever
Går hela burken kondenserad mjölk åt?
Ska göra 4-5 st till ett kalas och tänkte om det blir lite över i varje burk så det kanske räcker med 3-4 st? 🙂
Då räcker det med 3-4 burkar.
Hej! Blir man inte sjuk i magen när man använder rått ägg? 🙂
Nej – det är ingen risk om du använder svenska ägg.
Tack så mycket för det snabba svaret 😀 Otroligt bra blogg! 🙂
Hej! Kokar du burken med eller utan lock? Och om utan, hur ser du till att den håller sig under vattenytan hela tiden (och inte exploderar)? 🙂
Jag kokar utan lock- och fyller på med vatten när det avdunstar. Burken Måste vara täckt med vatten
Tack för svar! Hur hårt ska den kokas? Full platta eller mitten någonstans? 🙂
Den ska koka så att det bubblar, den behöver inte stresskoka,
Hej!
Jag ska testa denna smarriga kaka till helgen. Köpte idag kondenserad mjölk- sockrad. Stod inget på den om att den skulle kokas innan användning. Är det en färdig kolasås då?
Kondenserad mjölk ( sötad) ska kokas 3 timmar i en stor kastrull med vatten.
Och vatten ska täcka burken hela tiden.
Tack då vet jag. Men är det 3 timmar, i början av receptet har du skrivit Max 2 timmar