Godmorgon och välkommen Fredag 🙂
Fast de flesta är nog ledig fram tills efter nyår nu, så ni har haft långledigt. Vi var på middag hos våra vänner Ingela och Peter igår och blev bjudna på så mycket god mat.
Kycklinggratäng med ris och massa goda tillbehör, och till efterrätt var det chokladmousse och citronmousse och en morots-pepparkaka – väldigt gott att äta något annat en julmat nu. Något som också var väldigt gott var det knäckebröd som Daries tog med sig till julmaten på juldagen, krispiga knäcke efter Ann-Maries recept. De var precis sådär perfekt tunna som hemmagjorda knäckebröd ska vara, vi hade sån tur att det blev över lite till dagens frukost också. Ska snart ta och baka dessa själva- receptet fick jag för en pyttestund sedan och det kommer här:
Det här behöver du till cirka 20 st krispiga knäckebröd :
5 dl ljummet vatten
25 gram jäst
2 1/2 tsk salt
7 1/2 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl
2-3 msk vardera av linfrön, sesamfrön och solrosfrön
Gör eget knäckebröd så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med ljummet vatten under omrörning. Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i vätskan. Tillsätt cirka 4 1/2 dl av vetemjölet och arbeta i hop till smidig deg. ( ta ev lite mer mjöl ) Låt den sedan vila i 30 minuter. Ställ ugnen på 200 grader. Forma degen till en rulle och skär den i 20 stycken bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 10-15 minuter , strö över frön och borsta av dem ev överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter låt dem svalna på galler.
Förvara dem torrt, speciellt goda med lättsaltat smör och en ostskiva ( och en bit julskinka) .
God fortsättning. Jodå klart att jag är inne här och tittar o testar recept men tyvärr dålig på att kommentera. Dessa knäcke ska jag bara testa i morgon, ser så goda ut. Tack för du har verkligen mycket fina recept. Önskar dig en fin helg nu inför nyår.
Tack för din underbara matblogg.
En liten fråga ang. Ann-Maries krispiga knäcke bröd.
När strör du på linfrö/solrosfrö/sesamfrö?
Kram//martha
Tack snälla,
Innan man borstar bort mjölet 🙂