Fjärde advent och vi väntar finbesök från Öland idag, min mormor och morfar ska komma hit och koka kroppkakor med oss.Det har vi sett framemot, och speciellt Thelma ser fram emot att lära sig allt om att rulla och koka kroppkakor med sin gammelmormor & g-morfar. Egentligen brukar vi ha vita kroppkakor till jul, men det blir de grova öländska kroppkakorna idag iallfall. för jag vet att jag får äta vita kroppkakor på juldagen som lillasyster ska ta med sig. Mums.
Iallafall , jag skrev ju bara ut fyra julgodis recept igår för det sista hade jag inte så råttom med – eftersom det var den tradiotionella knäcken och det har ni ju säkert redan så många bra recept på 🙂 Detta receptet är ju enkelt eftersom man tar 2 av allting, två deciliter och 2 msk, vi hoppade den hackade mandeln och gjorde bara en slät knäcksmet.
Detta behöver du när du ska laga knäck :
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
( hackad mandel )
Knäckformar + termometer
Så här kokar du knäck :
Mät upp sirap, socker, och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp till 122-123 grader, och ta bort från plattan. Rör ner smöret och fördela ut det i knäckformarna.
Förvaras svalt.
Godis ( och din glass ) är nu redo för att ätas, ska ”bara” jobba färdigt idag och sedan inte göra ett smack på 2 veckor, bara mumsa godis och kanske ta en och annan promenad. Snön lyser ju med sin frånvaro, så längdåkning verkar det ju inte bli… Ha nu en riktigt God Jul, Jenny
Hej Jenny! Jag har en fråga, blir knäcken sådär sega, eller blir dem hårda? Mvh Lina
Seg, och den blir mjukare i rumstemperatrur 🙂