Missa inte att följa mig även på instagram @jennysmatblogg
Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör
Bra att ha : kökstermometer
Gör din saltlakritskola så här :
Lägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.
Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet. Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och rör ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får du leta efter.
Sött och salt i en smarrig kombination, det gillas:)
Om man vill använda lakritspulver då? 🙂 mumsigt verkar det vara! Ser nästan ut som fudge!
Förvarar du dom i kylen el rumstemperatur?
Vi har våra i matkällaren, så svalt ska de förvaras. 🙂
Gott, jag har precis gjort lakritsknäck (http://alltomjulen.com/?p=527)och det blev en del turkisk peppar över. Det kanske blir lite saltlakritskola också
Hej! Va mycket gott du gör:) Ska försöka prova allt:) Undrar om du vet hur länge man kan förvara godiset? Även att de är svårt att spara (eftersom de är så gott) så kan de va skönt att fixa lite innan man ska ha det?
Med vänlig hälsning, teres
Underbart gott! Kommer nog få göra en omgång till innan julafton..
Hej
Tack för massor av god inspiration.
Funkar ljust muscovadosocker lika bra till lakritskolan?
Det tror jag absolut 🙂
Om man inte kommer åt just muscovadosocker i det närmaste, finns det något annat man kan använda? Tack för många goda recept!! Gjorde aftereightcheesecaken i lördags, super smarrig!! 🙂
Jag tycker nog att man ska använda just muscovadosockret. 🙂
En helt galet god kola !!!!!!
Hej! Jag gjorde allt precis som det stog… Men det blev som fudge inte kola
Jag gissar att det kan vara din kökstermometer som mäter fel, den skulle nog ha kokat längre. :-/
Kan du ana vad som blivit fel? Mvh camilla
Okej! Så konstigt, för den klarade kultestet
Ser du hela mina svar för jag ser bara halva!
Tack för svar!
Gjorde kolan idag och provade många gånger med kullersten, men när jag blandade i lakritsen så blev det som fudge i konsistensen å inte blank å fin som din. Nåt tips på vad som gick fel?
Hej,
Jag bor i Norge och har letat överallt men de säljer ej muskovadosocker här… Skulle du rekommendera brunt farinsocker eller råsocker som ersättare?
Kan man använda farinsocker istället?
Lakritskolan är grymt god och enkel att göra.
Jätte goda
Jättegoda 😍