Detta receptet på Janssons tipsade min morfar mig och det är ju verkligen smidigt och smakade riktigt bra- så därför tänkte jag tipsa om det för er som inte hört talas om det. En Janssons på pommes strips – och det låter ju helt tokigt, och därför var det roligare att prova det. Enkelt & faktiskt överraskande gott, denna kommer jag absolut att göra igen. Toppen när man vill tjuvstarta och äta ett litet julbord bara så där.
Välj de smalaste stripsen till gratängen – och vill man ha mildare smak på denna minska ner anjovisen- eller använd bara spadet. Denna ansjovisen köper jag – tycker den är god men mest köper jag den för att burken är så vacker!
Det här behöver du till denna Janssons frestelse :
1 påse med pommes ( strips )
1 gul lök
2 burkar med ansjovis ( cirka 250 gram )
4-5dl vispgrädde
salt och peppar
några klickar smör
ströbröd
Gör janssons frestelese så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader. Använd en stor ugnsform till gratängen.
Smöra formen och varva strips, lök och lite grovstrimlad ansjovis + lite salt och peppar. Häll på grädde och ansjovisspad , det ska täcka stripsen – men se till att formen är tillräckligt hög så att det inte bubblar över i ugnen. Fördela ut några msk smör på toppen av gratängen och strö över lite ströbröd så att det täcker potatisen.
Grädda den tills potatisen är mjuk, och att gratängen känns krämig ( cirka 1 timme ) Börjar gratängen få för mkt färg under tiden så lägg över lite grillfolie.
Servera med köttbullar, prinskorvar & lite rödbetssallad
Jag köper också den ansjovisen, eftersom min mamma alltid köpt den. Har nog aldrig sett någon annan ansjovis i affären. Förmodligen gör den snygga burken att jag inte ser någon annan:)
Helle
Jag har testat mariannetryfflarna och de var ljuvliga 🙂
Jag har testat dina mozartkulor! Men jag la till och gjorde egen mandelmassa, blev supergott=) Hade glöggfest i helgen och då bjöd jag även på din chokladiga cheesecake (som du presenterade på förra bloggen), alla var superlyckliga! Kommer defenitivt göras igen =)
Vad roligt att du gillade dem.
Chokladcheesecaken finns här på bloggen också – under efterrätter 🙂
Testa att ha chilisås i grädden. Blir sjukt gott!
Det måste jag testa!
Tinar du pommesen först eller kör du frysta???
Jag hade frysta 🙂
Det här måste vi testa!
Vilket bra Jansson-tips! Måste testa!
😀
Har kört med pommes i i två år nu super krämigt och gott!
Jag brukar koka upp grädden tillsammans med grovskuren ansjovis + spadet och sedan hälla över potatisen…
1: Det går mycket snabbare i ugnen.
2: Uppskattas av dom som har lite svårt för fiskbitarna i Janssons, men ändå gillar sjökva smaken!
3: Lätt att smaka av med salt och peppar för en perfekt kryddning
Provlagade med pommes idag och det blev jättegott. Enkelt. Brukar blanda i lite kaviar i grädden och det sätter bra smak
Hur mycket pommes ska man ta till Janssons frestelse?
Så det täcker formen 😌
Hur många personer är Janssons till ?