Godkväll i stugorna !
Hoppas er torsdag har varit bra, trots stormen som pågår i vissa delar av landet. Här har det först nu börjat blåsa lite grann, men hoppas att det drar förbi snart.Medan det bara är tråkigt väder ute så kan det vara extra roligt att baka något gott, så då kanske receptet på dessa saffransbullar kunde komma till nytta. ( Har ni inte saffran hemma så går det lika bra utan) Av detta receptet blir det riktigt mjuka och saftiga bullar med en hemkokt vaniljfyllning och bullarna som toppas med lite socker.
Bästa sockerbullsreceptet hittills! Hörrni, missa inte att följa mig på Instagram: @jennysmatblogg
Till dessa saffransbullar behöver du:
1 pkt jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 16 dl vetemjöl
Vaniljkräm ( leilas recept ) :
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1/2 dl socker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 gram mjukt smör
Gör dessa lussebullar så här :
Börja med vaniljfyllningen : Mät upp mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken tillsammans med stången.
Låt koka upp tillsammans under omrörning, fiska upp stången och kasta den. Vispa äggulor, socker och maizena fluffigt med en elvisp. Häll över den heta mjölkblaningen över äggsmeten under vispning. Och häll tillbaka allt i kastrullen igen, och värm försiktigt upp under tiden du vispar. Så fort krämen börjar tjockna häll upp den i en kall skål och ställ den kallt, tillsätt smöret ( vattenbad eller kylskåp ) rör om då och då så ingen hinna bildas. Nu kan du börja med vetedegen.
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst klart bakar du ut dem till cirka 30-35 bullar. Använd spritsen och fyll bullarna med cirka 1 msk av vaniljkrämen Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225- 250 grader och grädda sedan bullarna i cirka 10-12 minuter- tills de blivit gyllene.
Ta ut de färdiga bullarna och pensla med smält smör och doppa genast i strösocker.
Spritsen köpte jag på IKEA, och jag tyckte den var helt okej. Munstyckena som följde med var i bra material, och inte i plast som en del sämre varianter kan vara.
Prisvärt, tycker jag.
Sprita cirka 1 msk vaniljkräm i varje bulle.
Det doftar helt ljuvligt i hela huset när man bakar dessa. Saffran är ju en fantastisk krydda i både matlagning och bakning.
Och detta tycker jag en en rolig variant av lussebulle, istället för den vanliga traditionella lussebullarna.
Baka dem så snart ni får tid 🙂
Pssst…. för att inte missa alla uppdateringar följ mig gärna på facebook klicka HÄR eller på instagram : @jennysmatblogg
Mums dessa måste jag testa när vi ätit upp dom jag bakade i helgen, jag gjorde saffran snurror som jag fyllde med smör, florsocker, vaniljsocker och smör blandning, mums
Oh, låter gott 😀
Det skulle vara philadelphiaost och inte smör två gånger
Hur funkar det att frysa dessa? 🙂
Funkar bra 🙂
Tina långsamt ( inte i micro)
1 1/2 vad av maizena? =D
1 1/2 dl 🙂
Wow vilka smaskiga bullar! Måste prova de här. Hur länge kan man förvara dem i rumstemperatur?
Gud vad gott! Älskar denna typen av bulle. 🙂
Hejsan! Jag älskar dina recept och blir så inspirerad! Jag skulle bara höra om man kan använda saffranextrakt i stället och då hur mycket som motsvarar en påse saffran! 🙂
Bakade dessa idag och så goda! Rekommenderas!
Ser jättegoda ut, ska absolut testa baka dessa. Innan du spritsar i fyllningen, ”gröper” du ut ett litet hål el räcker det med att man kör ner spritsen?
Åh mums! Dessa ska jag prova att baka idag! Älskar vaniljbullar men med saffran kan det ju bars bli ännu bättre:-)
Hej Jenny! Jag bakade dessa i helgen, har bakat de förut också från Leila’s recept utan saffran. Super goda! Denna gång lyckades jag inte lika bra med vaniljkrämen. Tror att det var för att jag glömde bort 50g smör i krämen. Men nu när jag läser igenom ditt recept, så tror jag att du har glömt att skriva med när smöret ska i, i krämen ;).. Men dom vart goda ändå :). Tack för en superbra blogg, den gör vardagen enklare 🙂
🙂 Smöret ska ner när krämen har tjocknat.
Om man inte får krämen så tjock som man vill så kan man ha l lite potatismjöl och låta det koka upp.
hur många blir det enligt receptet? Du skriver sällan antal på dina recept 🙁
Väldigt svårt att skriva antal i kak – och bullrecept tycker jag, beror på hur stora man gör dem. I detta receptet står det antal i texten, läs igen 🙂
står ju 30-35 bullar?
vilket recept! Mums kommer det bli.
Men blir det lika bra med köpt vanlijkräm? Tänker om man ska använda sig av det så det går fortare att baka 🙂
Hej
Kan man byta ut kvargen mot något om man vill ha allt mjölkfritt. Dottern är mjölkprotein allergiker.
Mvh karolina
Hej!
Dum fråga kanske, men vad menas när det står vattenbad eller kylskåp inom parentes när du skriver om att man ska tillsätta smöret i vaniljkrämen? Hur tillsätts smöret?
Tänker baka dessa bullar i helgen, de verkar såååå goda! =)
Hej! Satte precis vaniljkrämssmeten, men tyckte den blev på tok för stabbig och mjölig. Kollade leilas recept – helt identiskt, utom att hon har halva mängden maizena..
Hi hi… Det står ju att det är Leilas recept.
Hej! Testade baka dessa. Var ju jättesvårt att få i nog vaniljkräm. Jag pressade så trodde jag fått in mycket kräm men när jag sedan åt de var det knappt nå kräm alls i de! Nå tips hur jag ska få i mer kräm? 🙂
Exakt, så är det möjligt att det blivit fel i mängden vad gäller maizena?
Hej! Hur gör man dessa bullar med torrjäst?
Hej! Hur bakar man dessa med torrjäst?
ÅH jenny slutaaldrig med dina recept jag kan inte leva utan dom. 🙂
Hur fick du i vaniljkrämen i bullarna stack du bara i spriten.
Dom ser verkligen kalasgoda ut
Tack för en underbar blogg
Tack snälla,
Ja jag tryckte bara ner spritsen i halva degen / bullen 🙂
Följde receptet på bullarna men bytte ut saffran mot vaniljpulver. Gjorde sen en rabarbercurd och fyllde med, då jag hade så mycket kvar av sommarens skörd. Fick helt klart godkänt de med!!
Tack för alla bra recept, Du förgyller vardagen på alla sätt och vis!???
Hej! Vad gör jag med alla äggvitor som blir över?? Jag är smålänning och det värker i hjärtat att behöva slänga dem ?
Tack för fantastisk inspiration!
Kram
Helt underbara bullar!
Fast jag förstod inte det där ”(vattenbad eller kylskåp ”?
Överblivna äggvitor fryser jag in och gör maränger av när jag får tid och lust 🙂
Tack för alla smarriga recept! 🙂
Vad menas med vattenbad eller kylskåp?
Att man lägger skålen i kallt vatten eller ställer skålen i kylskåp .)
Men Jenny, nu dog jag!! Jag kommer hellre hem till dig och du bjuder mig på dom istället =)
Ska vi inte ta den där dejten?
Låter jättegott!! Finns det något alternativ till vaniljkrämen? Kan man t.ex använda marsansås? Skulle vilja göra receptet, men med en enklare variant av vaniljkrämen. Tack för inspo!! 🙂
Så gott! =) I helgen bakade jag saffransbullar utan vetemjöl, socker och smör, de blev SÅ saftig och goda! =) Recept här: https://laila.mabra.com/lussekatter-utan-vetemjol-socker-och-smor/
Hej tänkte göra dessa men upptäckte att jag inte har kvarg, kan man byta ut det mot ngt annat.