Semlor

Hej hej ,
Måndag och första dagen på sportlovet idag- och vi har lite snö kvar.  Håller tummarna och hoppas att resten av snön kan få stanna sportlovet ut.   Igår fanns det inte någon tid till att sitta framför datorn.  Och inte hade jag någon dator heller för den delen, för den lånade Jacob och hans kompis för de skulle spela dataspel igårkväll 🙂 Och även Thelma har kompis kvar från igår , och idag hjälpte tjejerna mig att baka –  så medan jag gjorde semlor , så bakade de helt jättefina chokladbakelser.  Dessa ska bloggas om så fort jag hinner också…

Nu kommer receptet på semlorna! Och först tyckte jag att de blev lite platta i formen.
Men efter att ha lagt i fyllningen och spritsat grädde så blev de helt okej.

Annars var detta recepetet jag prövade toppen,
de blev lätta, luftiga och med mycket smak.

IMG_9189

Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Fyllning :
Mandelmassa + några msk grädde
( den ska bli smidig – inte rinning )

8 dl vispad grädde ( +  ev. vaniljsocker )

Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt,
Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker.   Skär lock på bullarna.
Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
Spritsa ut grädden och lägg på locken.
Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera!

 Nå….. hur ska ni göra imorgon (semmeldagen) ?!
Köper ni semlor , eller ska ni baka själva?
 
 IMG_9184-1
0
Prenumerera
Notis om

16 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
12 år sedan

Ska bli gott med en semla imorrn. Men åker till skåne och då heter det fastlagsbulle. Blir en köpt denna gången!

12 år sedan

Imorron fyller jag år !!! Hurra!!! ska bjuda på semlekalas 🙂
Mm man kanske skall göra dina goda temlor 🙂
Kram C

Sofia
12 år sedan

Jag tycker semlorna ser helt perfekta ut.
Så gott med mkt florsocker också 🙂

12 år sedan

Vi har oxå bakat själva 🙂

12 år sedan

Det ska bakas för fullt. Om det blir semlor återstå att se…

12 år sedan

Jag har också bakat fastlagsbullor! Så goda med mycket mandelmassa i 🙂

12 år sedan

Jag brukar också baka semlorna själv. Jag bakade förra helgen och frös in bullarna, perfekt att bara plocka ut och fylla idag;)
Ha en fin kväll
Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

12 år sedan

Jag kör på skånsk äggakaga istället :)!

12 år sedan

mums…goda semlor! Det positiva med att de är små är att man får fler än en…..semlor är så goda och eftersom man äter semlor en kort period varje år hinner man inte bli less på dem heller!

Jennifer
9 år sedan

Jag ska göra wienersemlor efter ditt recept,men det blir vaniljkräm istället för mandelmassa 🙂

Marie
9 år sedan

Hur mycket salt ska tillsättas? Står i beskrivningen men inte i själva receptet.

Jenny Warsen
Reply to  Marie
9 år sedan

en nypa

Jennie
9 år sedan

Blev precis klar med mina och måste säg att det blev dom godaste semlorna jag någonsin ätit! 😀 Så himla god bulle som grund! Tack för dina underbara recept!

Louise
8 år sedan

Var nånstans på bloggen hittar jag dina fina recept?

jennysmatblogg
Reply to  Louise
8 år sedan

Högst upp till höger, klicka på de tre strecken, och välj kategori 🙂

Katarina
2 år sedan

Bästa ”bull”-receptet, brukar laga dom och äta som dom är..ungarna älskar dom!

Nästa inlägg

underbar tapet

16
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x