Hur gott det än är med pizza, kebab, thaimat eller annan hämtmat så är husmanskost alltid det godaste. Och nu under hösten och vintern är det så mycket roligare att stå och laga. Kålpudding är en favorit – som jag gärna lagar. Och ett måste är att ha en stor skopa lingonsylt till, och då helst hemkokt sylt.
Detta blev gårdagens middag, och har inte alls bestämt vad vi ska äta ikväll… Vad ska ni laga ?
Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap
600- 700 gram nötfärs
1 ägg
3 – 4 dl grädde
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
lite peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt. Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel.
Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen. Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar.
Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen. Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.
störreformen = snabbare tid i ugnen.
Smaklig måltid
Åh så gott! Älskar kålpudding!
Visst är det gott.
Och smidigt går det att laga det.
Gjorde också kålpudding i veckan sååååå gott.
Tack för en trevlig bloggvecka och en
TREVLIG HELG
Kålpudding är verkligen en favvis! På söndag ska jag faktiskt ta och göra kåldolmar istället för kålpudding, som var tänkt från början. Lite mer jobb men så gott. 🙂
Ha en skön helg!
Husman är verkligen alltid gott! Ikväll blir det nyrikare köttbullar med kokt potatis, sås, pressgurka och lingon… Finfin söndagsmiddag tycker jag!
Älskar husmanskost