En smakfull vardagsklassiker- och en rätt som jag gärna lagar ofta hemma hos oss. Därför att hela familjen gillar det och det blir alltid tomma tallrikar efteråt. Sen är den lätt att variera, med olika smaker, med grädde, utan grädde, rivna morötter, en burk med majs, lite knaperstekt bacon, med eller utan svamp eller bara en pepprig köttfärssås med krämig smak av philadelphiaost.
Igår blev det en ny variant, helt utan creme fraiche ( som jag annars ofta har i )
Det här behöver du
1 kilo blandfärs
1 finhackad gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
2 finrivna morötter
1/2- 3/4 dl chilisås
2 msk tomatpure
1 dl vatten
2 msk oxfond
salt + peppar
1 nypa socker
1 tsk torkad oregano
Gör så här:
Hetta upp en gryta / panna med olja och fräs finrivna morötter, hackad lök, och vitlök glansigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, mät upp vatten,fond, tomatpure, chilisås och låt detta sjuda upp. Låt puttra på svag värme gärna en bra stund under lock, tillsätt ev mer vätska om det kokar bort. Ev. om man vill kan man runda av köttfärsåsen med 1/2 dl grädde. Smaka tillsist av med salt, peppar , socker och oregano,
Servera med bandspagetti , ruccola, oliver och smulad fetaost.
Vad brukar ni ha i eran godaste köttfärssås ?
Köttfärs, lök, vitlök, soja, tacokrydda, curry, ketchup, chilisås och lite tacosås, såå gott 🙂
Jag har alltid mycket vitlök och timjan i, ska göra det ikväll mmmmm. Ska ta i lite chilisås med. När barnen inte är hemma har vi någon stark sås vi köpte på Thaien.
Kram Lotte
Låter gott, jag brukar ibland även vända ner en
tskmsk med sambal oelek. Jättegott och lite starkare 🙂Kram
Kan tipsa dig om en annorlunda köttfärssås som barn brukar älska 🙂
Köttfärs, lök, äpple, curry och naturell kavli mjukost :)!
Mjukost är toppen, brukar jag också ha? Men äppel… det var otippat:-)
Måste prövas.
Kram
Köttfärsås med dijonsenap, crème fraich, champinjoner o bacon är supergott! 🙂
Jag gjorde en jättegod italiensk köttfärsås för ngn vecka sedan som blev så god! Den kommer jag nog hålla mig till i fortsättningen (om det finns tid). Denna: http://ljuvligmat.blogg.se/2013/september/italiensk-kottfarssas.html
Annars brukar jag göra ungefär så här: http://ljuvligmat.blogg.se/2013/april/kramig-och-lattlagad-kottfarssas.html
Din verkar supergod! Ska nog ta och testa den ngn dag. 😉
Hej!
Du har skrivit ”1 vatten”. 1 vaddå? 🙂
Hälsningar,
Jeanette
Sorry – ska uppdatera.
1 dl 🙂
Jag tycker kanel är gott i… Och låta det puttra läääänge…..
http://dailyinakitchen.com/2013/09/08/spaghetti-squash-med-kanel-bolognese-spaghetti-squash-with-cinnamon-bolognese/
Jag brukar ha palsternacka och lagerblad och vitlök…sedan ungefär som dig fast utan socker, chilisås och passerad tomat. Mums!!
Kan man ha kalvfond istället för oxfond
Absolut 🙂