Många precis som jag gillar att vara ute i skogen och plocka bär, och svamp. Men en del verkar ha glömt bort det här med lingon. För lingonsylten är väl något man inte gör år efter år- och då kanske man tröttnar på att plocka de små röda bären. Men då vill jag uppmana er att hamstra istället- för godare efterrätt än denna med lingon är svårt att få. Så jag kommer absolut att fylla frysen – för en sådan här goding är riktigt lyxigt att få bjuda på till vilken finmiddag som helst – eller varför inte till jul ?!
Lingonpannacotta, söt, syrlig, krämig och alldeles alldeles underbar!
Det här behöver du :
4 dl grädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
1 dl lingon
(Spara några till garnering )
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka fem minuter. Under tiden börjar du med gräddblaningen.
Häll i grädde i en kastrull tillsammans med socker, och en skuren vaniljstång. Skrapa gärna ur vaniljen”fröna” direkt ner i grädde + själva vaniljstången.
Låt koka upp på svag värme, när det kokat – ta bort från värmen och vispa ner gelatinbladen tills de löst sig helt. Häll i lingonen och mixa med stavmixer till en rosa slät smet. Sila det innan du häller upp det i vackra glas.
Låt stå kallt i minst 4 timmar innan servering.
Dekorera med lingon innan de serveras.
Jag kan inte annat än att hålla med dej, godaste panacottan ever! 😀
Åhh…och hos oss är det lingonsylt det går mest av 🙂 Det och hallonsylt!