En god gele som är gott till kött, kyckling och en tesked med denna lyfter vilken sås som helst 🙂
Det här behöver du:
1 liter svarta vinbär ( omogna)
1 dl vatten
9 dl syltsocker ( per liter silad saft )
ev. 1 tsk pektin
Gör så här :
Välj ut de mest omogna bären eftersom de har mer pektin i sig- vilket gör att gelen stelnar.
Skölj bären och rensa bort det mesta av övermogna bäroch kvistar.
Lägg i en kastrull och tillsätt vatten, koka upp och mosa bären med hjälp av en gaffel eller ballongvisp under ett par minuter.
Sätt upp silduk eller sil och sila av saften i en kastrull, försök att krama ur det mesta av saften, då sista saften innehåller mest pektin. Mät upp saften och notera hur mkt det är innan du häller över det i kastrullen – tillsätt 9dl syltsocker per liter avrunnen saft. Koka upp saften tills sockret löst sig.
Om du haft lite mer mogna bär så kan det behövas tillsätta lite pektin- läs hur på förpackningen.
Häll sedan upp gelen i rengjorda burkar och låt svalna, sätt på lock och förvara i kylskåp, där stelnar gelen.
Hej Jag är väldigt nyfiken på kycklinggratängen du la upp på instagram igår söndag. Håller på att skriva matlista och ska handla imorgon, hahaha 🙂 vore toppen om du kunde lägga upp det.
Vilken tur att jag precis sitter och skriver ner receptet på den då 🙂
Den dyker upp alldeles snart.
Kram
Hej!
Älskar verkligen din blogg! Kan inte du ha frågestund snart? 😀
Hej!!
Va piffig du är… Att du bara hinner/orkar!! Dina barn (å din man förstås) är lyckligt lottade… Härligt med hemmagjord saft, sylt o gelé. Det är fina barndomsminnen som jag själv hade som liten. Det är inte alla som får det… Kram
Ja, jag tycker det är roligt. Och min mamma & mormor syltade också mycket när jag var liten 🙂
Det blir så mkt godare än den man köper
Kram
hej,,jag hamnar hela tiden på din blogg,,,jag söker recp. och till slut går jag in på din…..dina recp..är enkla och bra,,,,
Vad roligt att höra 🙂
Hej! Tänkte prova ditt recept på svartvinbärsgele men hur länge håller sig gelen i kylskåp?
Undrar också
Hur lång hållbarhet har denna ungefär? ?
Rätt länge, men vet inte exakt 🙂
Blev vinbärs gele
älskar din blogg mycket fina
och goda mat och bak
tack jenny kram