Jag har några varianter av ”Shepherd Pie” på bloggen sedan tidigare, men denna gången provade jag med lammfärs, ett recept som en läsare skickade in till mig. Supergott.
Det går naturligtvis bra med vilken färs som helst, även vego.
Det här behöver du :
1 kg potatis
2 dl grädde/mjölk
en klick med smör
1 ägg
salt & peppar
Till köttfärsröran:
500 gram lammfärs
150 gram finrivna morötter
1 finriven gul lök
50 gram riven rotselleri ( kan hoppas över)
4 msk tomatpure
2 1/2 dl creme fraiche (smaksatt med chili )
2 msk ox- eller kalvfond
1 tsk salt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Koka potatisen mjuk och rör / vispa ihop moset.
Fräs färsen klar i smör, tillsätt sedan grönsakerna och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda upp en tio minuter.Fördela ut färsen i en ugnssäkerform , spritsa eller klicka ut moset och grädda sedan i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills moset fått en fin färg.
Spritsa moset över och skjuts in i ugnen.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och dagens tips är de sötaste vårigaste sängkläderna. I massa olika färger och mönster.
Just nu halva priset, så bara 199 kronor. KLICKA här för erbjudandet.
Hej, det heter Shepherd’s Pie i ursprungslandet när det görs av kött eller färs av lamm eller får (mutton). Det framgår ju av namnet Shepherd (fåraherde), som ju hade tillgång till dessa djur. Använder man annan färs, t ex fläsk-, bland- eller oxkött, heter det Cottage Pie. Själv gör jag en lokal variant här i Sverige med innanmätet i småländska isterband och kallar det för Torpargratäng (egentligen är rätten en gratäng snarare än en paj men britter brukar dra sig för franska lånord som gratin). Däremot brukar de toppa med riven Cheddarost som man gör på gratänger. Och gröna ärter brukar tas med i röran.
Vänligen, en gammal britt