Du kör vi igång denna söndagseftermiddag med tips,
på vad nästa vecka kan tänkas bjuda på i matväg.
Måndag : Grekiska färsbiffar
Tisdag: Laxsoppa med koksmjölk & lime
Onsdag: Korvsoppa med potatis
Torsdag: Mozzarellagratinerad kassler med ris
Fredag: Norrländsk älggryta
Det här hade jag i min älggryta:
1 kilo grytbitar av älg
smör
salt & peppar
2 gula lökar
2 morötter
1 msk tomatpure
8 dl vatten
4 msk konc. viltfond
2 msk kinesisk soja
200 gram trattkantareller
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk torkad timjan
1 msk svartvinbärsgele
2- 3 msk messmör
ev. lite maizenaredning
salt, peppar
Toppa med lingon
Gör så här:
Hetta upp en gryta med smör & fräs grytbitarna med salt & peppar tills de får vacker färg.
Slanta ner morötterna & klyfta ner löken & vänd om så att de blir glansiga. Pressa ner tomatpuren och mät i vatten, fond & soja och låt allt sjuda upp. Låt stå och småputtra länge under lock ( gärna 4- 5 timmar tills köttet är mört och fint) Mot slutet är fräser du upp kantarellerna i en annan stekpanna och tillsätter smör när vätskan kokat bort. Och fräs tills du fått en fin färg på dem. Vänd ner i din gryta, och runda av med gelé, messmör & grädde och smaka av med timjan salt och peppar
* * * * * * * * *
Och jag vet ju att ni precis som jag Äääääälskar sängkläder i flanell, så jag har letat fram bästa erbjudandet till er. Nu hittar ni massa fina olika modeller och färger för 149 : – Varför inte passa på att köpa julklappar redan nu. Klicka här för erbjudandet.
Dessa röda klickade jag själv hem
För att bädda med under advent & jul
Och nu över till något smarrigt till kaffet.
Key Lime Pie.
Till botten behöver du:
200 gram digestiv
125 gram smör
Till fyllningen :
2 burkar (a 397 gram) sötad kondenserad mjölk
2 dl nypressad limesaft
skalet av en lime
6 äggulor
Gör så här:
Ställ ugnen på 170 grader.
Mixa kexen till smulor, smält smöret och rör ihop.
Tryck ut i en rund form cirka 25-26 cm, med avtagbara kanter. och grädda i mitten på ugnen i 10 minuter.
Ta ut och sänk värmen till 150 grader. Häll upp kondenserad mjölk i en skål och rör ihop den med limesaften + skal.
Vispa ihop äggulorna innan du rör ihop dem med smeten. När smeten är jämn ( rör inte onödigt mycket ) häll den över botten och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter.
Ställ sedan kallt i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Smaklig fika