Här kommer veckomatsedelen om än en dag för sent.
Varsågoda.
Måndag: Färgglad mustig kålsoppa (veg.)
Tisdag: Lax med citronsås & räkor
Onsdag: Carbonara med rökt skinka
Torsdag: Tacostroganoff med ris
Fredag: Köttgryta med primörer
Det här behöver du:
1 gul lök
1 stor morot
1 palsernacka
1 msk tomatpure
1 paket bacon
500 gram grytbitar av oxe
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soja
1 burk med champinjoner
1 nypa timjan
salt & peppar
Gör så här:
Börja med att skala grönsakerna. Slanta upp morot och palsternacka, klyfta löken.
hetta upp en kastrull med smör och fräs grönsakerna tills de får vacker färg, pressa ner tomatpure och låt fräsa ihop i en minut.
Lägg på ett fat och klipp ner baconet i grytan och fräs den knaperstekt, och lägg på tallriken med frästa grönsaker.
Nu fräser du upp köttbitarna i några minuter tills de får gyllene färg.
Vänd över vatten, soja och fond och låt allt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme, på svag värme. Kokar vätska bort så tillsätt mer. Vänd sedan ner svamp och grönsaker / bacon och låt allt sjuda ytterligare tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med timjan, salt och peppar Önskar man kan man runda av gryta med en dl grädde.
Servera sedan med kokt potatis.
* * * * * * *
Något gott till kaffet: Hallonrutor med vanilj.
Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning:
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 pkt med färska hallon
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen. Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten. Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor. Smaklig fika.