En saftig pepparkaka med krämig glasyr.
Måste provas till julbaket.
Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
3 ägg
3 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
1 msk kanel
2 tsk malen kryddnejlika
1 msk malen kardemumma
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk bikarbonat
* lingon att garnera med
Glasyren:
150 gram rumsvarmt smör
300 gram färskost
8 dl florsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt filmjölken. Blanda mjöl och alla kryddor i en bunke och vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till em jämn smet. Fördela ut i en långpanna ( 30 *40 cm )
klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 25-30 grader.
Ta ut och låt svalna. Gör under tiden glasyren.
Rör ihop smör med färskost, florsocker och bred över kakan.
Skär kakan i lagom stora munsbitar. Garnera gärna med lingon innan servering.
Låter gott. Om jag tar halva smeten, hur stor form tror du att jag ska ta?
Går kakan att frysa?