Måndag : Svamp- och skinksås med pasta
Tisdag : Smördeginbakad briekyckling
Onsdag : Tex-mex stroganoff
Torsdag : Värmande Höstsoppa
Fredag: Lax med godaste kräfttzatziki
Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör
Servera med kokt potatis & god sallad
Recept kräfttzatziki:
2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )
Bra att ha: Kaffefilter
Gör din kräfttzatziki så här:
Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.
Stek fisken med salt & dill / eller ännu hellre grilla,
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Knäckiga Kardemummasnitt
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Funkar utmärkt att frysa in.