Välkommen fredag!
Jag sitter här och planerar helgens middagar, och det lutar åt denna laxplankan. Så himla gott!
Missa inte att följa mig på instagram @jennysmatblogg för fler mat- & baktips
Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)
4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor
Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde2 dl creme fraiche1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft
Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen.
Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.
Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskapade stora räkor.
Smaklig spis.
Det ser så himla gott ut! Jag älskar att laga mat och testa saker, men tänk att jag aldrig har ätit eller lagat något på planka. Så märkligt!