Men herrejäklar vad mycket god mat jag ätit på Gotland.
Kommer knappt bli hungrig igen 😉 Denna dovhjortsfilen var så mör att den smälte i munnen.
Gör så här:
Viktigt att ta upp köttet i tid så att det har rumstemperatur när man ska börja tillagar det. Köttet ska brynas för att få vacker färg runt om med salt & peppar. Sedan in i ugnen på 180 grader. Sätt in kött-termometer i köttet och låt det sakta gå upp till 55 grader, linda in i smörgåspapper och låt vila i fem minuter innan du skär upp.
Det här behöver du till 4 portioner rödvinssky :
1 palsternacka
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
en kvist timjan
smör
1 msk tomatpure
10 krossade vitpepparkorn
6 dl rött vin
1 liter vatten + 5 msk kalvfond
1/2 msk strösocker
salt
Gör såsen så här:
Hetta upp en panna med smör, grovhacka palsternacka, lök, vitlök och fräs mjukt tillsammans med timjan. Häll i tomatpuré och fräs en minut tillsammans med grovkrossade vitpepparkorn. Häll över vinet och låt sjuda ner till 2 / 3 delar. Tillsätt då vatten plus buljong och låt reducera ner till hälften. Smaka av med socker & salt och red eventuellt av med lite maizenamjöl.
Råstekt potatis
8 stycken fasta potatisar
matolja
salt & lite peppar
Gör så här:
Skär potatisen tunn ( te.x med en mandolin )
Stek den med rikligt med olja till den mjuknat. Smaka av med salt & peppar.
Här serverade vi tillsammans med stekt lök & svamp och toppade med röda vinbär
Såååå gott!