Tomtelatte eller pepparkakslatte ?
Denna är supergod, och värmer upp vilken kylig vinterdag som helst.
Fotograf Ulrica Pousette.
Vill du inte ha så söt latte, minska ner mängden sirap, och anpassa kryddorna efter hur mkt pepparkaka du vill att den ska smaka. Pepparkakskrydda köper du färdig i kryddhyllan.
Till en stor pepparkakslatte, eller 2 små:
1 msk ljus sirap
1/4- 1/2 tsk pepparkakskryddor
3 dl starkt kaffe
2 dl mjölk
Topping: lättvispad grädde + pepparkakssmulor
Gör så här:
Rör ut kryddorna med sirapen och blanda väl med kaffet. Häll kaffet i koppar. Värm upp en kastrull med mjölken, det ska inte koka. Utan när mjölken börjar ånga häll upp i skålen/ bunken till stavmixern och mixa detta tills det bildar ett vackert skum.
Lägg den skummade mjölken över kaffet. Toppa med grädde och pepparkakssmulor.
Klart att servera. Farligt gott!
Alltså ser jättegod ut men tänker bara aaaah akta vanten! 😄