Dessa kan du smaksätta med både saffran och pepparkakskryddor.
Fotograf Ulrica Pousette, recept från boken ”Jennys Jul”
.
Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.
( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet
Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.
Ska det vara vaniljpulver eller vaniljsocker?
Gott recept ! 🙂 Jag skulle vilja tipsa om att man inte öppnar luckan under tiden dom är i ugnen och att man ställer plåten i kylen ca 15 min innan man gräddar. Då flyter inte kakorna ut så mkt eller sjunker ihop (vilket har hänt mig några ggr innan), numera när jag följer ovan händer aldrig det.