Nu är det många som är inne och letar efter tillbehör till kräftorna.
Så här kommer mina tips.
.
Först ut världens godaste kräftsoppa.
Denna brukar jag servera som förrätt, för man blir ju inte direkt mätt av kräftor 😉
Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egna fiskkuber.
Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar
Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt
Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Gör så här :
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.
Serveras genast.
Västerbottencroustades 6 stycken :
6 croustades
2 1/2 dl riven västerbottenost
lite finhackad jalapenos
1/2 dl färskost
Gör så här:
Rör ihop ost, jalapenos & färskost.
Fyll croustades och värm på i ugnen i 225 grader.
När osten bubblat och fått vacker färg så är det klart.
* * * * * * *
Västerbottenpaj
En form på 24-25 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gram smör
Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter (Beror på ugn ) Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
* * * * * * * *
Kantarellpaj – så gooood!
Det här behöver du till en form på ca 22-23 cm:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 grader smör
Fyllningen:
1 liter kantareller
2 msk smör
2 1/2 msk med vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl riven västerbottenost
salt & peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna. Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter. Och under tiden kan du göra fyllningen. Lägg ner den rensade svampen i en varm stekpanna och låt vätskan försvinna, lägg sedan ner ett par msk smör och tills svampen fått lite färg. Pudra över mjölet och rör om tillsätt vätskan under omrörning, och låt sjuda upp till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör ner osten, smaka av med salt och peppar.
Ställ sedan in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, eller tills pajen fått en vacker färg.
* * * * * * *
Ja och såklart. Sist men inte minst den uppskattade Skagencheesecaken.
Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta :
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, röd rom, gravad lax, ägg eller vad ni tycker om.
Krustader kan man också säga 🙂