Hej,
Denna var tidsinställd och skulle upp igår. Men något knas blev det.
Så vi försöker en gång till.
Varsågoda
.
Måndag Vegangryta med thaismaker
Tisdag Hemmagjorda fiskpinnar med mos
Onsdag Ost- & skinkpaj
Torsdag Hemmagjord kebab
Fredag Fisksoppa med havets läckerheter
Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.
Det här behöver du :
1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar
Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt
Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Gör så här :
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.
Serveras genast.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet.
Både nutellafluffet & kladdkakorna bör förberedas dagen innan,
eftersom de ska svalna innan man sätter ihop dem. Jag la mina i frysen för att de skulle bli hårda & lättare att hantera.
Nutellafluff:
5 dl vispgrädde
200 gram nutella
2 1/2 dl grädde till att spackla tårtan med
Kladdkaka 20 cm : (denna ska göras 3 stycken av)
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 dl vetemjöl
75 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen och ställ svalt i minst 4 timmar.
Fluffet: Värm upp grädde och vänd ner nutella, rör tills allt är slätt.
Ska inte koka upp. Ställ sedan kallt gärna över natten.
Dekorera med vilka småkakor du vill och gärna hemmagjorda chokladbollar, recept här
Gör så här:
Vispa det kalla nutellafluffet tills det blivit krämigt.
Bygg ihop tårtan med fluffet emellan varje kladdkaksbotten. Vispa grädden hård och spackla tårtan.
Tårtan såg super mumsig ut. Men för en person om inte gillar grädde som det är. Kan man spackla tårtan med något annat?
Nutella ?
Förslag på annan fyllning till nötallergiker?