Tjingeling raringar,
Hoppas ni får en härlig start på dagen. Det har jag, tack!
Och kanske vill ni precis som jag vill slänga ihop lite festliga semlor till helgen. Då har jag bästa receptet till er! Nomi och jag ville göra lite fantasifulla & färgglada semlor och bjuda på till fikat. Hur söta blev de inte. Och smarriga!
Den godaste semlan får man med den godaste fyllningen.
En riktigt god semla handlar om att få den saftig och med riktigt god smak. Då har jag alltid tyckt att fyllningen är nyckeln till det. Ibland får jag frågan om ingredienser och i det här fallet tänkte jag förklara:
Vad skillnaden är på mandelmassa och mandelmassa?
Det är kanske inte alla som tänker på det men produkternas innehåll och kvalitet skiljer sig ofta åt och vet vi inte vad skillnaden är så kanske man inte gör det bästa valet. Det som skiljer Odense från annan mandelmassa du hittar på hyllan är:
– Odense använder endast mandlar av högsta kvalitet i sina produkter. Bra råvaror skapar godare slutresultat.
– Mängden mandel i mandelmassan påverkar även smaken. Högre mängd mandel ju tydligare och godare mandelmassa får du.
– Malningen av mandlarna. Mandlarna mals på stenvalsar som ger den garanterat bästa smaken.
Visste ni?! Odense mandelmassa är både vegansk och glutenfri. Även helt utan färgämnen och innehåller ingen palmolja.
Så den är ett riktigt bra val nu i dessa ljuvliga semletider.
Klicka här för att läsa mer om Odenses produkter.
Odense Mandelmassa LYX är vår absoluta favorit. Den blir så där krämig och smakrik som en mandelmassa ska vara.
Fyllning till 4 semlor:
100 gram Odense mandelmassa Lyx
2 msk vispgrädde
Gör så här:
Riv ner mandelmassan i en skål. Och rör ihop den med grädden.
Rör tills du fått en lagom slät fyllning. Gröp ur ett litet håll i mitten av semlorna och fyll dem med mandelmassefyllningen.
Vispa grädden och spritsa sedan ut runt omkring. Rikligt med grädde gillar vi, ju mer ju bättre. Gäller både mandelmassa och grädde.
Det här behöver du till bullarna:
1 paket jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 krm salt
4 krm hjorthornssalt
ca 14-15 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken & värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara ev lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakhandduk i 30 minuter. Ställ ugnen på 225 grader, och nu är det dags att baka ut. Ta upp degen på mjölat bord, dela degen i 20 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa under kökshandduk i 15-20 min. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
Låt svalna innan ni fyller dem.
Och pssst….
ville jag även påminna er om att hålla koll på Instagram den 5 Februari, för då mina vänner kommer en rolig tävling äga rum där. Så missa inte den! Heter ju @jennysmatblogg även där!
Riv i lite bittermandel i mandelmassan också. Pricken över i:et!
Mums 🙂
Så receptet på kakorna idag på din story på instagram men hittar inte vart man kommer till receptet?!!!
Det kommer snart på bloggen. 🙂
Jag älskar din blogg ❤️ Vart hittar man guldpulvret?
Dessa vill jag baka i helgen.
Å vad glad jag blir <3
Du hitter pulvret i bakhyllan.
Nomi är så fin. Tänk att jag har följt er i snart tio år.
I med och motgångar bland matlagning och bakning.
Tack för finaste blogge
<3
WOW så fina!
❤️😍 Här ska bakas semlor i helgen. Tack för bästa bloggen.
Dina tips är ovärderliga. Hur skulle jag l h min familj klara oss utan dig? Sluta för guds skull aldrig blogga.
Kramizar