Måndag: Pankopanerad Halloumiburgare
Tisdag Lax med frästa vaxbönor
Onsdag Värmande köttfärssoppa
Torsdag Kycklingstrognaoff
Fredag Carbonara med Bacon – & Kyckling
Det här behöver du till 4-5 personer:
1 pkt bacon
smör
700 gram kycklingefile
5 dl creme fraiche
2 msk chilisås
salt & peppar
Serveras med pasta & en krispig sallad
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning. Skär baconet i mindre bitar och fräs det knaperstekt i en stekpanna. Under tiden strimlar du kycklingen i mindre delar, och sedan fräser du den i smör tills den är genomstekt. Sänk värmen och vänd ner crème fraichen, chilisåsen & låt sjuda upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt & peppar.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Semmelkladdkaka
Det här behöver du:
smör+ ströbröd till formen
150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
Topping:
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen.
Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen (20-22 cm) och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter. Låt svalna i kylskåp ett par – tre timmar innan servering.
Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker & på med den kalla mandeln
Semmelkladdkakan ser god ut och den måste jag göra. Bra och enkla recept i din bok. Jag har köpt den och ska ge bort den till min dotter i present.
Pastan ser god ut! Men vill ändå poängtera att den pastan egentligen inte har någonting gemensamt med en Carbonara som (egentligen inte ens innehåller bacon utan ofta panchetta) och absolut inte ”får” innehålla grädde. Den ska göras med bara äggula, pastavattnet och parmesan. Ingen kritik alltså, bara lite feedback så inte förvirring uppstår!
Semmelkladdkakan är underbart god!
Om vi ska vara väldigt petiga så innehåller en ”äkta” carbonara guanciale, inte pancetta, och pecorino, inte parmesan. Och som du säger, absolut ingen grädde.
Jenny har svarat på det innan. Hon tycker att det är roligt att döpa det till carbonara för att det liknar det. Skrev hon då. Själv tycker jag det är lika roligt som om man skulle beställa en kebabpizza å in kom en tacopaj….
Detsamma gäller vegetariskt/veganskt.
Jenny sa en gång att det var hennes beslut vad hon ska kalla rätterna.
🙂
Denna är så galet god! Vet inte hur många jag tipsat om att göra den 🙂